Cristal Vinotheque: šampanjac iz bajke

Magazin Dekanter odabrao je najbolji i najluksuzniji penušavac za ovu prazničnu sezonu

TAGOVI: finorestoran
cristal vinotheque šampanjac iz bajke
Šampanjac Cristal Vinotheque 1996 kuće Louis Roederer je najluksuzniji, najsvečaniji šampanjac uz koji možete ući u Novu godinu, proglasio je magazin Dekanter. Naravno, ako imate dovoljno novca da uložite u ovaj vintažni šampanjac najviše klase koji košta čak 1.300 evra po boci.

Kako je napisao Džon Štimpfig, kritičar Dekantera, ovo je "apsolutni, ultimativni penušavac".

- Probavši ovo vino u društvu Žana-Batista Lekajona, glavnog vinara kuće Lous Roederer i njenog izvršnog potpredsednika , mogu da kažem da je ovo vino zapanjujuće dobro i da ionako blistavoj reputaciji kuće Louis Roederer dodaje još sjaja - napisao je, i podsetio da je 1996. godina bila veoma izazovna i kontroverzna kada je šampanjac u pitanju, zahvaljujući vrelom i suvom vremenu koje je donelo šampanjce za koje se u početku mislilo da su sjajni, ali koji uglavnom nisu izdržali test vremena. Cristal Vinotheque je jedan od retkih šampanjaca iz te berbe koji su uspeli da "prežive" i da u potpunosti zablistaju.

Cristal Vinotheque je sazrevao deset godina na kvascima, položen horizontalno (sur lattes), što Lekajon opisuje kao vrlo važanm oksidativni proces, neophodan radi uspostavljanja balansa sa dosta visokim kiselinama u ovoj berbi. Nakon toga, vino je sazrevalo još četiri godine postavljeno "naglavce" (sur pointe), sa reduktivnim efektom sračunatim na čuvanje voćne arome. Još "samo" sedam godina sazrevanja u boci, i vino je postalo spremno za prodaju.

U prodaju je pušteno samo 500 stotina boca ovog šampanjca iz bajke, i ne sumnjamo da je većina tih boca već našla svoj put do prazničnih trpeza slavnih, moćnih i bogatih.
TAGOVI: finorestoran
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×