Ekskluzivno predavanje o istoriji prokupca!

Dan prokupca obeležiće i jedinstveni naučni događaj – predavanje dr Aleksandra Fotića koji će predstaviti nalaze o prvom pominjanju ove sorte u svetskoj naučnoj javnosti

ekskluzivno predavanje o istoriji prokupca
Prokupac, kameničarka, rskavac...Ovo su samo neka od imena najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, čiji dan se slavi 14. oktobra širom naše zemlje, ove godine uz podršku kompanije Telekom Srbija. U vreme prvog cvetanja ampelografske nauke, u XIX veku, prokupac je bio jedna od sorti koje su širom Srbije bile poznate pod različitim imenima, a mlada država želela je da katalogizuje sorte vinove loze i unapredi sortiment u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima. Mladom, vrhunski školovanom istraživaču Milutinu Saviću pripala je čast da, nakon opsežnog istraživanja našeg vinogradarskog blaga, obavesti svetsku naučnu javnost da na prostoru Srbije, pod imenima prokupac, kameničarka i rskavac, raste jedinstvena, vrlo raširena i izvrsna sorta vinove loze.

Ovaj događaj zbio se 1876. godine, i to je ujedno i datum prvog pominjanja prokupca u svetskoj naučnoj literaturi, kaže za Vino & Fino istoričar dr Aleksandar Fotić, koji će u petak, 14. oktobra, na splavu Move Belgrade, u okviru centralne manifestacije Dana prokupca održati predavanje pod nazivom Kamenitscharka, 1876 – Prvi izlazak na svetsku scenu.

Ulaznice za ovaj veoma zanimljiv događaj mogu se kupiti po ceni od 1.000 dinara. Karta ujedno omogućava i ulaz na sledeći događaj, masterklas i degustaciju Prokupac, vinar i teroar, na kome će učestvovati prvoklasne vinarije u Srbiji. Rezervacije se mogu izvršiti preko emaila zdenka.kostić@vf.rs.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×