/
Euronews o Mišlenovim favoritima u Srbiji
O potencijalnim dobitnicima Mišlenovih zvezdica u Beogradu, kao i o našoj gastro sceni, na platformi Euronews objavljen je nadahnuti tekst Džeza Fildera, pisca i muzičara
TAGOVI: takmičenje

Ko će dobiti Mišlenovu zvezdu u Srbiji i kada će se to desiti glavna je tema na domaćoj ugostiteljskoj sceni. Mada je prošlo više od pola godine od kada je čuveni vodič najavio dolazak u Srbiju (zvezdice su trebale da budu dodeljene u decembru, ali je ceremonija odložena zbog pandemije), favoriti su uglavnom ostali isti. Mišlenovim favoritima bavio se i Džez Filder, pisac, muzičar i novinar iz čijeg je pera, na dan lansiranja Euronews platforme u Srbiji, izašao veoma dobar tekst o domaćoj gastronomiji.
Džez je pasionirani zaljubljenik u vino i meso, a na njegovoj ultimativnoj listi restorana, potencijalnih kandidata za Mišlenovu zvezdu u Srbiji nalazi se odličnih pet: Salon 1905, Langouste, Homa, Enso i Magelan. Naravno, neće svi dobiti zvezdu, smatra Džez, već dva ili tri. Novinar je razgovarao sa pet šefova (Enso ima dva), jedino preskočivši sjajnog šefa Filipa Ćirića, kreatora menija i celokupnog koncepta Homa restorana. Ipak, Homi je dodelio epitet oaze ukusa, mesta koje bi svako trebalo da poseti ako ga zanima hrana uopšte jer „Homa zaista ima šta da preporuči… Predjelo od lignji, sipe i nori algi rival je svemu što sam do sada probao na ovom putovanju.“
Ipak, Džez pretpostavlja da će Langouste zapravo biti prva stanica za Mišlenove kritičare u Beogradu.
„Mislim da će Mišlen, ako se odluči da dodeli zvezdu nekom restoranu u Beogradu, prvo pogledati ovde. Tu su tradicija, složenost i apsolutno upravljanje nad svakim sastojkom“. I naravno, Gijom Iskandar, talentovani šef koji je već osvojio Mišlenovu zvezdu za svoj restoran Garance u Parizu.

Raspametio ga je i David Šimunić, šef iz Salona 1905, a naročito kada mu je servirao rižoto od sremuša, svojevrstan impresionizam na tanjiru. „Osećam da je ovo momak koji želi da eksperimentiše, da podeli svoju viziju, ali to je i restoran koji voli gostima da skrene pažnju na tradiciju, na to da se u kuhinji sprema hrana uz poštovanje tradicije Srbije i uz ceo doživljaj koji je na višem nivou“.
S druge strane, kuhinju restorana Magelan okarakterisao je kao projekat u razvoju. Kuhinja šefa Saleta, Aleksandra Ilića, inače omiljenog šefa naših poznatih ličnosti, nije ga očarala, ali ga jeste usrećila. "Ništa me nije toliko iznenadilo, iako me je celo iskustvo usrećilo...Magelan služi lokalnu ribu i lokalno meso. Imaju i svog ribara. To je nešto što će svakako zapasti za oko ovom svetom vodiču“. Magelan će prema Džezovom mišljenju sigurno dobiti bar Mišlenovu preporuku za 2021.
Za sigurnu preporuku navodi i Enso, mada možda i za više od toga jer „kombinacije ukusa teraju na razmišljanje“, a naročito posle serviranog „seksi“ zeca: „Na vrhu lepo kuvanog zečijeg bataka nalazi se sladoled od banane i karija. Ovde je doživljaj ukusa na dodatnom nivou, jer sladoled klizi niz grlo dok još doživljavate sočno meso“.
Na kraju, spomenuo je i Josephine, kao najbolje „mesto u Beogradu za ispijanje koktela, sa najboljim barmenima u gradu i veoma dobrom koktel kartom“, što i jeste, ali i više od toga. Zanimljivo, na Džezovoj listi nema Kluba književnika sa Brankom Kisićem na čelu, kao ni restorana Legat 1903, često spominjanog potencijalnog kandidata za zvezdu. Pošto je Iris već dugo zatvoren, nema ni Vanje Puškara, šefa koji bi ga verovatno oduševio i definitivno bio jedan od konkurenata za Mišlena, da trenutno ima svoj restoran.
Ceo tekst može se pročitati na ovom linku.
Džez je pasionirani zaljubljenik u vino i meso, a na njegovoj ultimativnoj listi restorana, potencijalnih kandidata za Mišlenovu zvezdu u Srbiji nalazi se odličnih pet: Salon 1905, Langouste, Homa, Enso i Magelan. Naravno, neće svi dobiti zvezdu, smatra Džez, već dva ili tri. Novinar je razgovarao sa pet šefova (Enso ima dva), jedino preskočivši sjajnog šefa Filipa Ćirića, kreatora menija i celokupnog koncepta Homa restorana. Ipak, Homi je dodelio epitet oaze ukusa, mesta koje bi svako trebalo da poseti ako ga zanima hrana uopšte jer „Homa zaista ima šta da preporuči… Predjelo od lignji, sipe i nori algi rival je svemu što sam do sada probao na ovom putovanju.“
Ipak, Džez pretpostavlja da će Langouste zapravo biti prva stanica za Mišlenove kritičare u Beogradu.
„Mislim da će Mišlen, ako se odluči da dodeli zvezdu nekom restoranu u Beogradu, prvo pogledati ovde. Tu su tradicija, složenost i apsolutno upravljanje nad svakim sastojkom“. I naravno, Gijom Iskandar, talentovani šef koji je već osvojio Mišlenovu zvezdu za svoj restoran Garance u Parizu.

Raspametio ga je i David Šimunić, šef iz Salona 1905, a naročito kada mu je servirao rižoto od sremuša, svojevrstan impresionizam na tanjiru. „Osećam da je ovo momak koji želi da eksperimentiše, da podeli svoju viziju, ali to je i restoran koji voli gostima da skrene pažnju na tradiciju, na to da se u kuhinji sprema hrana uz poštovanje tradicije Srbije i uz ceo doživljaj koji je na višem nivou“.
S druge strane, kuhinju restorana Magelan okarakterisao je kao projekat u razvoju. Kuhinja šefa Saleta, Aleksandra Ilića, inače omiljenog šefa naših poznatih ličnosti, nije ga očarala, ali ga jeste usrećila. "Ništa me nije toliko iznenadilo, iako me je celo iskustvo usrećilo...Magelan služi lokalnu ribu i lokalno meso. Imaju i svog ribara. To je nešto što će svakako zapasti za oko ovom svetom vodiču“. Magelan će prema Džezovom mišljenju sigurno dobiti bar Mišlenovu preporuku za 2021.
Za sigurnu preporuku navodi i Enso, mada možda i za više od toga jer „kombinacije ukusa teraju na razmišljanje“, a naročito posle serviranog „seksi“ zeca: „Na vrhu lepo kuvanog zečijeg bataka nalazi se sladoled od banane i karija. Ovde je doživljaj ukusa na dodatnom nivou, jer sladoled klizi niz grlo dok još doživljavate sočno meso“.
Na kraju, spomenuo je i Josephine, kao najbolje „mesto u Beogradu za ispijanje koktela, sa najboljim barmenima u gradu i veoma dobrom koktel kartom“, što i jeste, ali i više od toga. Zanimljivo, na Džezovoj listi nema Kluba književnika sa Brankom Kisićem na čelu, kao ni restorana Legat 1903, često spominjanog potencijalnog kandidata za zvezdu. Pošto je Iris već dugo zatvoren, nema ni Vanje Puškara, šefa koji bi ga verovatno oduševio i definitivno bio jedan od konkurenata za Mišlena, da trenutno ima svoj restoran.
Ceo tekst može se pročitati na ovom linku.
TAGOVI: takmičenje
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







