/
Italijanska vlada odobrila je proizvodnju rose proseka!
Novi penušavac, sa 30 miliona proizvedenih boca godišnje, povećaće prodaju vina u apelaciji Proseko za najmanje 15 procenata, procenjuju italijanski mediji
TAGOVI: hrana

Prošla sedmica bila je veoma važna za vinare u Italiji: vlasti vinske velesile zvanično su odobrie proizvodnju roze proseko vina! Očekuje se da će roze proseko povećati promet vina u apelaciji Proseko za čak petnaest procenata, i veliki broj proizvođača spreman je da ponudi tržištu vino koje će izvesno osvojiti globalno tržište, i to u trenutku kada je roze boja u trendu kao nikada do sada. Početna procena godišnje prodaje je astronomska - oko 30 miliona boca, prenosi sajt Plava kamenica.
Konačnu odluku italijanske vlade obznanio je u petak konzorcijum vinara apelacije Proseko, a prve boce roze proseko vina naći će se u prodavnicama 1. januara iduće godine.
Konzorcijum je obznanio i uslove koje proizvođači moraju da ispune da bi njihovo vino smelo da nosi oznaku apelacije Proseko.
Konačnu odluku italijanske vlade obznanio je u petak konzorcijum vinara apelacije Proseko, a prve boce roze proseko vina naći će se u prodavnicama 1. januara iduće godine.
Konzorcijum je obznanio i uslove koje proizvođači moraju da ispune da bi njihovo vino smelo da nosi oznaku apelacije Proseko.
- Dozvoljene sorte su glera i pino noar, koga u kupaži sme biti između 10 i 15 procenata
- Dozvoljeni rod je najviše 18 tona po hektaru za gleru, i 13.5 tona za pino noar
- Roze proseko pravi se uz primenu šarmat metode i odležava u tankovima najmanje 60 dana
- Boja vina je ružičasta, različitih intenziteta. U smernicama stoji da vino mora biti "blistavo i sa postojanim mehurićima".
- Procenat rezidualnog šećera je takav da vina mogu danose oznake od Brut Nature do Extra Dry
- Na etiketama mora biti istaknut natpis Millesimato uz oznaku berbe, a najmanje 85 posto grožđa mora biti ubrano u berbi koja je deklarisana na etiketi.
TAGOVI: hrana
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







