Kadarka iz Srbije na Forbsovoj listi božićnih vina!

Kadarka iz vinarije Maurer preporučena je u tekstu u kome su somelijeri najboljih restorana širom sveta dali preporuke za praznično uživanje

TAGOVI: fino
kadarka iz srbije na forbsovoj listi božićnih vina
Jedno vino napravljeno u Srbiji preporučeno je od strane izuzetno uglednog američkog magazina Forbes kao idealno za poklon tokom predstojećih zimskih praznika! Vino subotičkog vinara Oskara Maurera Kadarka 1880 iz 2016, ušlo je u tekst Vodič kroz praznične poklone 2018: Najbolja vina koja su preporučili somelijeri restorana sa Mišelinovim zvezdicama. Za vodič koji je napisala Šeril Tiu preporuke su dali somelijeri restorana Geranium u Kopenhagenu, Amber u Hong Kongu, Aqua u Volsburgu u Nemačkoj, kao i drugih elitnih gastro tačaka planete. Među ovim restoranima našao se i čuveni Gaggan u Tajlandu, najbolji restoran u Aziji u 2017. godini, a u kome kao glavni somelijer radi Novosađanin Vladimir Kojić.

Kojić je u preporuci za Forbes napisao da je Maurerova kadarka savršen izbor za prazničnu hranu:

- Ako sam u prilici da odaberem praznično vino, postaraću se da podržim deo sveta iz koga potičem. Kadarka 1880 Oskara Maurera, iz berbe 2016, lako je i elegantno crveno vino. Poslednji put sam ga pio sa patkom u sosu od narandže, ali se sa ovim vinom može igrati na razne načine. Ono se može lepo upariti sa brojnim jelima iz Azije, a u meniju restorana Gaggan upario bih ga sa našim svinjskim vindaluom rađenim u tonkacu stilu - govori uspešni somelijer za jedan od najpoznatijih časopisa na svetu.

Kako navode u vinariji Maurer, Kadarka 1880 je napravljena od grožđa iz najstarijeg poznatog vinograda kadarke na svetu. Ovaj zasad nalazi se na peščanom terenu u subotičkom vinogorju, uz samu granicu sa Mađarskom, a čokoti su sađeni davne 1880. godine. Boce ovog vina retko se nalaze u slobodnoj prodaji, zbog ograničenih količina, a trenutno je u Srbiji ima na policama beogradske Fino Vino vinoteke. Ako budete imali sreće da ovu kadarku kupite u nekoj od vinoteka ili direktno od proizvođača, budite spremni da za flašu izdvojite oko 2000 dinara.
TAGOVI: fino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×