Lažna kosovska vina u hrvatskim supermarketima!

Nalaz poljoprivredne inspekcije potvrdio je sumnje da se, pod imenom graševine, u Hrvatskoj često prodaju falsifikovana vina sa nedozvoljenim aditivima

lažna kosovska vina u hrvatskim supermarketima
Mediji u Hrvatskoj ovih dana preneli su informaciju da je 80 procenata uzoraka ispitanih vina sa Kosova koja se prodaju na tržištu Hrvatske – falsifikovano, to jest da su tokom procesa pravljenja vina u njih dodavani voda i šećer. Do ovog podatka došlo se tokom kontrole kvaliteta vina i drugih kategorija proizvoda od vinove loze koju je ove godine sprovela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata. Od pet kosovskih vina, čak četiri su bila lažna, pokazali su nalazi hemijske analize.

Falsifikati nisu došli samo sa Kosova, navodi se u nalazu inspekcije.

- Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske. Od pet vina iz trećih zemalja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o falsifikovanim vinima, četiri vina su označena nazivom sorti vinove loze, i to dva su označena kao rajnski rizling, jedno kao graševina, jedno kao vranac – naveli su inspektori.

Sajt Plava kamenica jedan je od hrvatskih medija koji u ovaj slučaj detaljno ispratili i rasvetlili okolnosti pod kojima je došlo do poplave falsifikovanih vina na tržištu Hrvatske. Kako su naveli, rezultati analize su samo vrh ledenog brega:

- Reč je u najmanju ruku o vinskoj prevari decenija ili možda veka. Evo šta kažu brojke. Hrvatska je 2019. godine uvezla oko tri miliona litara vina s Kosova, i to uglavnom graševine, uz nešto crnih vina. Međutim, u isto to vreme u kosovskim se vinogradima graševina uzgajala na malo više od 200 hektara. Sa 200 hektara vinograda ni uz ekstremno visoke prinose ne možete dobiti tri miliona litara vina. A Hrvatska, naravno, nije jedino tržište za kosovsku graševinu. Reč je, dakle, o masovnom, visoko organizovanom falsifikovanju vina - navodi se u Plavoj kamenici, uz objašnjenje da se, kako su rekli, ta neverovatno jeftina i jako loša graševina uglavnom prodaje u velikim bocama u supermarketima ili se nudi gostima skromnijih hotela na Jadranu, i to kao slavonska graševina.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×