MISLI GLOBALNO, UŽIVAJ LOKALNO!

Prokupac je autohtona sorta, njegovana vjekovima, pa mi je sasvim normalno i logično da biram vrhunsko domaće, radije nego osrednje strano – kaže Rambo Amadeus u razgovoru za Vino & Fino

TAGOVI: hrana
misli globalno, uživaj lokalno
Muzičar, uspešni jedriličar i svetski mega car Antonije Pušić, odnosno Rambo Amadeus, čovek je čija se svaka reč pažljivo sluša i rado prepričava. Jedna od Rambovih manje poznatih strasti je i vino, zbog čega smo sa njim i razgovarali. Kako kaže u kratkom intervjuu povodom Dana prokupca, on vino doživljava kao lek i kao „ličnu kartu“ regiona. U nedavnom gostovanju u Agelast podkastu kod Galeba Nikačevića, Rambo se u par rečenica osvrnuo na prokupac koji se pio tokom razgovora i koji je on i doneo u studio. Na pitanje otkud baš prokupac u čašama, Rambo Amadeus kaže:

- To je pitanje stava: think global, drink local! Prokupac je autohtona sorta, njegovana vjekovima, pa mi je sasvim normalno i logično da biram vrhunsko domaće, radije nego osrednje strano.

Sastavni deo tvoje škole jedrenja čini i degustacija odabranih vina. Kojih tačno, i može li more i Mediteran uopšte, bez vina?

Kao što mi je normalno da u Srbiji biram prokupac, Ivanović na primer, tako u Crnoj Gori biram autohtoni vranac, naročito mi se dopao Sjekloća, jer je mekano, pitko, nema nikakvu oporost.

Šta za tebe predstavlja vino kao piće i kakva vina voliš i rado piješ?

Vino nije samo alkoholno piće, ono je mnogo kompleksnije od toga. Za mene je vino – lijek. Trudim se da uvijek pijem lokalno, ono što se uzgaja baš tu gdje sam se zatekao.

Mogu li lokalne sorte i vina kvalitetom da konkurišu onima iz slavnih regija?

Moram da priznam da su meni naše sorte značajnije, i što se mene tiče, taj posao je već obavljen.

TAGOVI: hrana
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×