Muskat? Već miriše na slatko!

Vinarija Kozlović i njen Muškat momjanski - dah Mediterana u čaši

TAGOVI: hrana
muskat već miriše na slatko
Miris vina od muškata momjanskog nikada se ne zaboravlja. Jedno takvo vino, savršeno za letnje večeri, jeste i Muškat momjanski Kozlović.

Muškat momjanski je istarska autohtona sorta, jedan od varijeteta muskata belog, a zasadi na području Momjana nose zaštitu geografskog porekla. Grožđe, pa onda i vino, odlikuju se tipičnim i uvek prepoznatljivim muskatnim okusom i mirisom, a zbog visokog sadržaja šećera ova sorta grožđa daje divna slatka I poluslatka vina.

Muškat momjanski Kozlović dolazi iz vinograda Valle, starosti od 8 do 35 godina. Grožđe se bere ručno, pa sledi još jedna selekcija pre vinifikacije koju odlikuje kriomaceracija u trajanju od 2-3 dana, a nakon presovanja, fermentacija se prekida hlađenjem. Na nosu je istaknutog mirisa muskatnog grožđa, sa zrelim notama sočnog žutog voća. Na nepcu je lagano I umereno zaslađeno, sa kiselinom koja se oseća na zadnjem delu jezika. Vrlo je pitko i privlačno, sa lepim osećajem svježine. Utisak koji dobijamo na nosu podudaran je sa ukusom koji se razvija u ustima, kao i aftertaste-om. Odlično prati voćne salate na bazi bresaka, ličija ili pak sladoleda, a u vinariji Kozlović na vođenoj degustaciji muškat momjanski poslužuju sa desertom na bazi maskarponea I svežih smokava koje su kuvane u muškatu.

Budući da se radi o vinu koje svakim gutljajem donosi uživanje u buketu primarnih aroma, treba ga piti dok je mlado. Preporučujemo da ga ohladite na temperaturu od 8 stepeni i servirate samostalno ili nakon obroka.
TAGOVI: hrana
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×