Nova zlata za vina iz Srbije na takmičenju AWC

Ove godine u Beču se takmičilo 12.615 vina iz 40 zemalja sveta, a naša vina ponovo su se vratila sa priznanjima na koja, usled veoma strogih kriterijuma ocenjivanja, svaki vinar može da bude ponosan

TAGOVI: restoran
nova zlata za vina iz srbije na takmičenju awc

U konkurenciji od čak 12.615 vina iz 40 zemalja sveta, srpska vina ponovo su uzela veliki broj zlatnih i srebrnih medalja na prestižnom ocenjivanju AWC u Beču. Vinarija Virtus kao da je pretplaćena na het-trikove na takmičenju AWC - i ove godine, kao i prošle, osvojila je tri zlatne medalje, i to za Credo crveni 2015, Credo beli 2015 i Traminac 2016. Tamjanika Žuti cvet vinarije Aleksić iz berbe 2016 takođe se vratila sa zlatnom medaljom, kao i Cabernet Sauvignon 2012 iz vinarije Belo brdo. Zlato je osvojila i vinarija Trivanović za Shiraz Limited 2013, a ovo visoko priznanje dobila je i vinarija Deurić za svoj Chardonnay 2015, kao i vinarija Janko za Zapis crveni 2015. Negotinska vinarija Mikić osvojila je zlato za vino Mikić crveno 2013.

Što se srebra tiče, vinarija Janko i Pusula osvojili su po šest medalja, potom slede Virtus i Belo brdo sa po pet srebrnih odličja, Aleksić, Lastar i Mikić sa po tri i Despotika i Stemina sa po dva srebra.

Prošle godine srpska vina osvojila su deset zlatnih medalja, a ovogodišnji spisak još uvek nije konačan - vinarije jedna po jedna objavljuju rezultate ocenjivanja svojih vina u Beču, a mi ćemo objavljivati nove informacije onim redom kojim budu pristizale.


ZLATNE MEDALJE

  • Žuti cvet 2016, vinarija Aleksić
  • Credo crveni 2015, vinarija Virtus
  • Credo beli 2015, vinarija Virtus
  • Traminac 2016, vinarija Virtus
  • Cabernet sauvignon 2012, vinarija Belo brdo
  • Shiraz limited 2013, vinarija Trivanović
  • Chardonnay 2015, vinarija Deurić
  • Mikić crveno 2013, vinarija Mikić

SREBRNE MEDALJE

  • Pusula Roze 2016, vinarija Pusula
  • Sauvignon blanc 2016, vinarija Pusula
  • Cabernet sauvignon 2013, vinarija Pusula
  • Chardonnay 2016, vinarija Pusula
  • Traminac 2016, vinarija Pusula
  • L’Estuaire 2016, vinarija Pusula
  • Misija Chardonnay 2016, vinarija Janko
  • Misija Barrique Chardonnay 2016, vinarija Janko
  • Vrtlog Sauvignon Blanc 2015, vinarija Janko
  • Adut Gewürztraminer 2016, vinarija Janko
  • Zavet 2015, vinarija Janko
  • Zavet Stari 2013, vinarija Janko
  • Sauvignon blanc 2016, vinarija Virtus
  • Prokupac 2014, vinarija Virtus
  • Marselan 2015, vinarija Virtus
  • Pinot grigio 2016, vinarija Virtus
  • Pinot noir 2014, vinarija Virtus
  • Amanet 2013, vinarija Aleksić
  • Barbara 2016, vinarija Aleksić
  • Kardaš 2013, vinarija Aleksić
  • Petit verdot 2015, vinarija Belo brdo
  • Pinot noir 2015, vinarija Belo brdo
  • Rizling 2016, vinarija Belo brdo
  • Chardonnay black label 2016, vinarija Belo brdo
  • Sauvignon blanc 2016, vinarija Belo brdo
  • Morava 2016, vinarija Despotika
  • Zmajeviti prokupac 2015, vinarija Despotika
  • Pinot Grigio 2016, vinarija Trivanović
  • Sauvignon Blanc 2016, vinarija Trivanović
  • Talas beli 2015, vinarija Deurić
  • Talas crveni 2015, vinarija Deurić
  • Urban rose 2016, vinarija Deurić
  • Pinot noir 2015, vinarija Deurić
  • Gewurztraminer 2016, vinarija Deurić
  • ​Italijanski rizling 2016, vinarija Vinum
  • Chardonnay 2015, vinarija Lastar
  • Triangl Chardonnay 2015, vinarija Lastar
  • Pinot Noir 2015, vinarija Lastar
  • Stephanos 2010, vinarija Stemina
  • Stephanos barrique 2007, vinarija Stemina
  • Pinot rose 2016, vinarija Mikić
  • Pinot noir 2015, vinarija Mikić
  • Crna tamjanika 2016, vinarija Mikić
TAGOVI: restoran
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×