Novosadski probus proglašen za najbolje univerzitetsko vino!

Rektorsko vino Univerziteta u Novom Sadu proglašeno je za najbolje na međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg akademskog vina, održanom u Mariboru

TAGOVI: fino
novosadski probus proglašen za najbolje univerzitetsko vino
Kako prenosi novosadski "Dnevnik", "Rektorsko vino" Univerziteta u Novom Sadu, napravljeno od sorte probus, proglašeno je za najbolje crveno vino na međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg rektorskog vina, održanom u Mariboru. Na takmičenju su ocenjivana 34 vina sa 11 univerziteta iz deset zemalja, a odluku je doneo međunarodni žiri u čijem sastavu je bilo 17 iskusnih stručnjaka za vino iz više zemalja.

Univerzitetska vina smatraju se reprezentativnim obeležjima akademskih zajednica i tradicionalno se dele na dekanska i rektorska. Prva su deo tradicije pojedinih fakulteta, a druga obeležje univerziteta kao celine. Pošto je rektor prvi među jednakima, rektorsko vino je najbolje kojim se može pohvaliti određena univerzitetska zajednica.

Takmičenje u Mariboru jedan je od retkih događaja ovog tipa - sličnu tradiciju u našem regionu ima i Univerzitet u Segedinu koji akademska vina nagrađuje već deset godina. Organizatori takmičenja u Mariboru kažu da je ideja vodilja ovog događaja uspostavljanje i jačanje mostova saradnje između akademskih zajednica u oblasti vinogradarstva i enologije.

Senat Univerziteta u Novom Sadu u junu je doneo odluku o ustanovljenju "Rektorskog vina" i odlučio da to obeležje pripadn probusu kog na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima proizvodi Departman Poljoprivrednog fakulteta za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu. Sortu probus stvorio je tim profesora dr Dragog Milisavljevića, ukrštanjem autohtone kadarke i kaberne sovinjona, a ovo je jedno od prvih međunarodnih priznanja za vino stvoreno od nje.
TAGOVI: fino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×