/
Otvorena vinarija na Ajfelovoj kuli!
Tvorci ekskluzivne vinske kuće, smeštene na jednoj od najprestižnijih adresa na svetu, žele da vrate Pariz na vinsku mapu sveta
TAGOVI: restoran

Pre epidemije filoksere, prestonica Francuske, Pariz, bio je vinska metropola: oko ovog grada raslo je 44.000 hektara vinove loze. Krajem devetnaestog veka Parižani su prestali da se bave vinarstvom, ali u toku su skromni pokušaji da se regija Il-de-Frans vrati na vinsku mapu sveta. Jedan od lepih primera je i otvaranje pogona vinarije La Winerie Parisienne u samoj Ajfelovoj kuli!
Ova vinarija utemeljena je pre četiri godine, a njeni tvorci, Žilijen Beng i Adrijen Pelisije, isprva su nabavljali grožđe iz Provanse, Rone, Bordoa, Langedok-Rusijona i Korzike i pravili vino u pariskom predgrađu Montrej. Pre dve godine posadili su tri hektara vinograda u departmanu Ivlan, i to je prvi komercijalni vinograd koji je u regiji Il-de-Frans posađen u poslednjih 150 godina. U međuvremenu, vinograd je proširen na deset hektara.
Početkom oktobra, u prostor na prvom spratu Ajfelove kule uneti su tankovi, hrastove bačve i traka za sortiranje, i pored restorana La Bulle Parisienne počela je sa radom vinarija sa verovatno - u stvari, sasvim sigurno - najprestižnijom adresom na planeti.
Prvo vino napravljeno na Ajfelovoj kuli na tržšte će doći sledeće godine, a očekuje se da će u pitanju biti oko 3.000 boca merloa.
Ova vinarija utemeljena je pre četiri godine, a njeni tvorci, Žilijen Beng i Adrijen Pelisije, isprva su nabavljali grožđe iz Provanse, Rone, Bordoa, Langedok-Rusijona i Korzike i pravili vino u pariskom predgrađu Montrej. Pre dve godine posadili su tri hektara vinograda u departmanu Ivlan, i to je prvi komercijalni vinograd koji je u regiji Il-de-Frans posađen u poslednjih 150 godina. U međuvremenu, vinograd je proširen na deset hektara.
Početkom oktobra, u prostor na prvom spratu Ajfelove kule uneti su tankovi, hrastove bačve i traka za sortiranje, i pored restorana La Bulle Parisienne počela je sa radom vinarija sa verovatno - u stvari, sasvim sigurno - najprestižnijom adresom na planeti.
Prvo vino napravljeno na Ajfelovoj kuli na tržšte će doći sledeće godine, a očekuje se da će u pitanju biti oko 3.000 boca merloa.
TAGOVI: restoran
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







