PLAVA ZVEZDA SA DUNAVA

Kerolajn Gilbi MW bila je domaćin degustacije Blue of the Danube, održane u Londonu 12. oktobra, a na kojoj je u fokusu bila kadarka, uz druge sorte dunavskog basena

plava zvezda sa dunava
U Londonu je 12. oktobra održan jedinstven i uzbudljiv događaj Blue of the Danube čiji je domaćin bila slavna Kerolajn Gilbi MW, a u fokusu je bila frankovka, veoma važna srednjoevropska sorta vinove loze. Na degustaciji organizovanoj za profesionalce iz vinskog biznisa predstavile su se 52 vinarije iz osam zemalja, a Gilbi je održala tri masterklasa na kojima je predstavila frankovku u svim njenim oblicima. Na masterklasovima se našlo mesta za priče i o sortama karakterističnim za ovaj deo Evrope uključujući i napore da se neke od njih spasu od nestanka:

- Odavno sam želela da pronađem način da ujedinim različite zemlje centralne i istočne Evrope. Velika reka Dunav i njene pritoke su odličan zajednički imenitelj koji je okupio vinare da predstave svoje lokalne sorte i pokažu zašto verujem da je ovo trenutno najdinamičniji deo vinskog sveta - izjavila je Kerolajn Gilbi.

Glavna zvezda događaja bila je sorta koja dolazi pod mnogim imenima i varijacijama: pored frankovke, najpoznatiji sinonimi su lemberger, modra frankinja, blaufrankisch ili kekfrankos. Najviše je ima u Mađarskoj, zatim u Austriji i Sloveniji. Frankovka se gaji u i Hrvatskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji i Nemačkoj. Danas se frankovka vraća na velika vrata jer se od nje dobijaju visokokvalitetna, sveža i balansirana vina.

Dunavski basen ima neverovatnu raznolikost sorti vinove loze, koja oslikava istoriju i kulturu vina svake zemlje i govori o tome gde je njihova proizvodnja vina danas. Među sortama na degustaciji Blue Of The Danube bile su i sorte mavrud iz Bugarske, kadarka/gamza iz Bugarske i Mađarske; feteaska negra i rara negra iz Rumunije i Moldavije: retkosti kao što su negru de dragašani, bujoaska i novak iz Rumunije, laska i tihani kek iz Mađarske...Vina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavljeni su kroz blatinu i trnjak. Nažalost, ovog puta izostale su vinarije iz Srbije, ali svakako da je našim vinarima ubuduće mesto na ovakvim ekskluzivnim događajima.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×