Počela je najranija berba u istoriji Bordoa

Ekspertkinja za vino Džejn Enson napisala je na svom sajtu da su prvi grozdovi belog grožđa dospeli za berbu u Gravu, Antr du Meru i Pesak-Leonjanu

počela je najranija berba u istoriji bordoa
Neobično suvo i toplo leto u Bordou “krunisano” je najranijim početkom berbe grožđa u zabeleženoj istoriji. Ekspertkinja za vino Džejn Enson napisala je na svom sajtu da su prvi grozdovi belog grožđa dospeli za berbu u Gravu, Antr du Meru i Pesak-Leonjanu, i da su berači vinarije Chateau Latour Martillac 18. avgusta počeli berbu sovinjon blana 18. avgusta, dva dana nakon što je Chateau Carbonnieux oborio rekord Bordoa kada je u pitanju datum početka berbe.

Žak Lurton, predsednik sindikata vinara Pesak-Leonjana, rekao je za agenciju AFP da je najranija berba u istoriji uzrokovana, kako je naveo, “izuzetnim okolnostima koje su ove godine ubrzale sazrevanje grožđa”.

- Aromatika sovinjon blana u ovom trenutku je takva da je savršen trenutak za početak berbe – rekao je.

Početak berbe crvenog grožđa očekivao se oko 10. septembra, ali vinogradari smatraju da je realniji početak berbe oko 1. septembra.

Kako navodi Džejn Enson, navodnjavanje vinograda bilo je dozvoljeno do 15. avgusta, kada je obustavljeno usled početka berbe. Bordo, kaže Enson, nema adekvatne resurse za navodnjavanje, uključujući i podzemne sisteme cevi i “kap-po-kap” instalacije koje su u godini kao što je ova preko potrebne.

- U zonama gde navodnjavanje nije eksplicitno dozvoljeno bilo je, kako sam razumela, noćnih poseta vinogradima sa traktorima, buradima vode i crevima – napisala je Enson.

- ‘Vinarije će morati da razmisle da li će se ovakve situacije ponavljati – rekao je Martin Krajevski iz vinarije Chateau Seraphine gde su ove godine delimično navodnjavali mlade čokote, i dodao:

- Videćemo da li ćemo morati da ulažemo novac u infrastrukturu za navodnjavanje, odmah pošto su neki od nas već potrošili znatna sredstva na instalaciju sistema za zaštitu od mraza – zaključio je Krajevski.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×