Prvi put u istoriji bez ledene berbe u Nemačkoj!

Ni u jednoj od trinaest nemačkih vinskih regija temperatura nije pala na ispod -7, što je neophodan uslov za proizvodnju čuvenog ledenog vina

TAGOVI: vino
prvi put u istoriji bez ledene berbe u nemačkoj
Nemačka je prvi put u istoriji ostala bez ledene berbe! Kako prenosi BBC, ni u jednoj od trinaest nemačkih vinskih regija temperatura nije pala na minus sedam Celzijusa, a ta temperatura je neophodan preduslov za pravljenje čuvenog desertnog vina od zaleđenih bobica.

- Berba 2019 ostaće zabeležena u istoriji kao prva godina kada je ledena berba propala na nivou cele nacije - saopštio je Nemački institut za vino (DWI). Erns Biher iz ovog instituta izneo je predviđanje da će ovakvih klimatskih "incidenata" u budućnosti verovatno biti još više i da će to ostaviti značajne posledice po ovaj ekskluzivni sektor predikatnih vina.

- Ako se i u narednih par godina nastavi ovaj trend toplih zima, ledena vina iz Nemačke postaće još veća retkost - rekao je Erns Biher.

Još jedan problem za ledena vina je i to što se poslednjih godina datum ledene berbe pomerio sa januara sa februar: mraz u januaru sve češće zakaže. To samo po sebi ne bi bilo problem kada bobice ne bi sazrevale ranije nego pre, navode u Nemačkom institutu za vino, koji, pored ostalog, brižljivo prati uticaj sve bržih klimatskih promena na vinogradarstvo u ovoj zemlji.

Na proizvodnju ledenih vina potroši se samo 0.1 ukupne berbe grožđa u Nemačkoj. Ova vina, sa izuzetno visokim sadržajem šećera i samo sedam procenata alkohola, imaju istoriju koja seže do vremena starog Rima ali su tek šezdesetih godina prošlog veka počela da se prave u količinama vrednim pažnje. Problemi su počeli još pre dvadesetak godina, kada su, zbog naglog povećanja temperature, dobre berbe postale sve ređe, ali' se nikada do sada nije dogodilo da sasvim izostanu.
TAGOVI: vino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×