ROZE 2014: SUGAR FREE

Izgleda da će 2014. godina ostati upamćena po natprosečno velikim količinama roze vina proizvedenog u vinarijama u Srbiji. Naprosto, puno grožđa koje nije imalo dovoljno boje i ekstrakta da postane veliko crveno vino, otišlo je u dobar roze. Hladnoj godini verovatno imamo da zahvalimo i na rozeima sa manje alkohola nego ranije i što je još bolje: manje zaostalog šećera. Bez obzira na godinu, izgleda da taj užasni trend ostavljanja previše slasti u rozeu polako izlazi iz mode. U prethodne dve godine, previše slatki i posledično bljutavi rozei napravljeni da podiđu lošem ukusu široke publike postali su skoro pravilo u Srbiji. Na sreću, vinari su shvatili da ta publika lošeg ukusa ipak gađa donje police u supermarketima, a ne vinoteke i vinske karte, pa se i trend promenio. Sve navedeno rezultiralo je degustacijom na kojoj smo probali zaista dobra vina, kojima svežine ne manjka, i gde je alkohol umeren, a šećer iskontrolisan. Degustaciju smo pomerili za sam kraj pripreme ovog broja, nadajući se da će što više vinara izbaciti nove berbe na tržište, jer smo želeli da najviše vina bude iz 2014. Međutim, mnogi predugo čekaju, želeći da raščiste stari lager i tako nesvesno gube udarni deo godine, kada se najviše rozea i troši, dok neki, opet zbog loše godine, nisu novi roze ni proizveli. Zbog svega toga, na ovoj degustaciji nema baš svih srpskih rozea iz 2014. godine, ali ih ima sasvim dovoljno da rashlade leto!
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×