/
Slavni šef pozvao je na ukidanje bakšiša
Dejvid Kinč, kuvar ovenčan sa tri Mišelinove zvezdice, povukao se iz finala nagrade James Beard Awards, iz, kako je rekao, protesta zbog stanja u ugostiteljstvu
TAGOVI: fino

Jedan od najboljih gastronoma na planeti, američki šef Dejvid Kinč, uzburkao je ugostiteljski svet tako što se izuzeo iz učešća u finalu izvanredno prestižne nagrade James Beard Awards. Kinč, kome bi ovo bilo peto finale možda i najpoznatije kulinarske nagrade na svetu, rekao je da trenutno nije vreme za slavlje, već za preispitivanje teških uslova u kojima rade ugostiteljski radnici.
Kinč je za Robb Report rekao da je odluku o povlačenju iz finala doneo kada je od njega, kao i drugih finalista, zatraženo da unapred snimi govor koji bi bio emitovan u slučaju dobitka velike nagrade.
- Razmišljao sam o tome šta želim da kažem, i shvatio da nemam šta. Nagrade su prijatni, veseli događaji, a ja sam shvatio da trenutno nemamo šta da slavimo i zapitao se zašto uopšte da učestvujem ove godine - rekao je Kinč koji je nakon povlačenja iz finala iskoristio novonastali publicitet da pozove na korenitu reformu ugostiteljskog biznisa.
- Naš biznis je pun rasne i rodne nejednakosti, a vlasnici restorana su na najrazličitije načine sprečeni da radnicima isplaćuju zarade od kojih se može živeti - rekao je Kinč na Instagramu, pozvavši na ukidanje arhaične institucije bakšiša.
- Moramo da ukinemo sistem plaćanja napojnica zbog koga ne možemo da postignemo paritet plaćanja između kuhinje i sale. Vreme je da se pridružimo 21. veku i ostatku sveta u borbi za poštenu i konkurentnu zaradu. I gosti mogu da preuzmu deo tereta u ceni večere i da ne plaćaju onoliko koliko misle da nešto košta, već realnu cenu koja će podržavati industriju, odražavati stvarnu vrednost restorana i graditi zajednicu - naveo je Kinč, dodavši da je rad na ovakvom, poštenijem sistemu plaćanja najbolji način da se ispune proklamovani ciljevi Beard fondacije, koja se programski zalaže za snažnu, etički ispravnu i inkluzivnu gastronomsku zajednicu.
U intervjuu za Robb Report, Kinč je rekao da bakšiš ne pripada ovom veku.
- To je pasivno-agresivna i slabo prikrivena pretnja. "Ako ne radiš dobro i ako se ne postaraš za mene, ja ću kontrolisati kolika je tvoja plata". Da se ja pitam, ni u jednom restoranu bakšiš se ne bi smatrao obaveznim. Ako neko želi da nagradi osoblje za izuzetno dobar rad, to je u redu. Ali za time ne bi bilo potrebe jer bakšiš može da se ugradi u cenu jela. Nije to posebno radikalna ili revolucionarna ideja, to se radi u mnogim zemljama, ali ne i u SAD. U mom restoranu su cene uvećane za petinu, i nekim ljudima to smeta i smatraju da je hrana preskupa. Jeste skuplja, ali ne morate da dajete bakšiš!
Kinč je rekao i da je u ovo vreme izuzetno važno da se u ugostiteljskoj industriji razvije jače osećanje solidarnosti, jer je u toku kriza sa potpuno neizvesnim ishodom, i koja se neće skoro završiti.
- Mogu da se borim sa krizom. Ali veoma je teško boriti se sa krizom koja nema jasan kraj. Kada bi mi neko rekao da ću morati da radim ovako ili onako do kraja godine, to bi mi lakše palo. Ali teško je kada vidim da kriza traje i traje i da nismo jedinstveni u borbi za bolju budućnost - rekao je Kinč, vlasnik restorana Manresa u Kaliforniji koji je od 2016. ovenčan sa tri Mišelinove zvezdice.
Kinč je za Robb Report rekao da je odluku o povlačenju iz finala doneo kada je od njega, kao i drugih finalista, zatraženo da unapred snimi govor koji bi bio emitovan u slučaju dobitka velike nagrade.
- Razmišljao sam o tome šta želim da kažem, i shvatio da nemam šta. Nagrade su prijatni, veseli događaji, a ja sam shvatio da trenutno nemamo šta da slavimo i zapitao se zašto uopšte da učestvujem ove godine - rekao je Kinč koji je nakon povlačenja iz finala iskoristio novonastali publicitet da pozove na korenitu reformu ugostiteljskog biznisa.
- Naš biznis je pun rasne i rodne nejednakosti, a vlasnici restorana su na najrazličitije načine sprečeni da radnicima isplaćuju zarade od kojih se može živeti - rekao je Kinč na Instagramu, pozvavši na ukidanje arhaične institucije bakšiša.
- Moramo da ukinemo sistem plaćanja napojnica zbog koga ne možemo da postignemo paritet plaćanja između kuhinje i sale. Vreme je da se pridružimo 21. veku i ostatku sveta u borbi za poštenu i konkurentnu zaradu. I gosti mogu da preuzmu deo tereta u ceni večere i da ne plaćaju onoliko koliko misle da nešto košta, već realnu cenu koja će podržavati industriju, odražavati stvarnu vrednost restorana i graditi zajednicu - naveo je Kinč, dodavši da je rad na ovakvom, poštenijem sistemu plaćanja najbolji način da se ispune proklamovani ciljevi Beard fondacije, koja se programski zalaže za snažnu, etički ispravnu i inkluzivnu gastronomsku zajednicu.
U intervjuu za Robb Report, Kinč je rekao da bakšiš ne pripada ovom veku.
- To je pasivno-agresivna i slabo prikrivena pretnja. "Ako ne radiš dobro i ako se ne postaraš za mene, ja ću kontrolisati kolika je tvoja plata". Da se ja pitam, ni u jednom restoranu bakšiš se ne bi smatrao obaveznim. Ako neko želi da nagradi osoblje za izuzetno dobar rad, to je u redu. Ali za time ne bi bilo potrebe jer bakšiš može da se ugradi u cenu jela. Nije to posebno radikalna ili revolucionarna ideja, to se radi u mnogim zemljama, ali ne i u SAD. U mom restoranu su cene uvećane za petinu, i nekim ljudima to smeta i smatraju da je hrana preskupa. Jeste skuplja, ali ne morate da dajete bakšiš!
Kinč je rekao i da je u ovo vreme izuzetno važno da se u ugostiteljskoj industriji razvije jače osećanje solidarnosti, jer je u toku kriza sa potpuno neizvesnim ishodom, i koja se neće skoro završiti.
- Mogu da se borim sa krizom. Ali veoma je teško boriti se sa krizom koja nema jasan kraj. Kada bi mi neko rekao da ću morati da radim ovako ili onako do kraja godine, to bi mi lakše palo. Ali teško je kada vidim da kriza traje i traje i da nismo jedinstveni u borbi za bolju budućnost - rekao je Kinč, vlasnik restorana Manresa u Kaliforniji koji je od 2016. ovenčan sa tri Mišelinove zvezdice.
TAGOVI: fino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







