/
Soren Polonijus u Beogradu obučava buduće šampione
Najuspešniji svetski trener somelijera demonstrira način na koji se u njegovoj zemlji, Švedskoj, formiraju somelijeri koji pobeđuju na svetskim takmičenjima

U beogradskom hotelu Radisson Blu još danas je u toku nesvakidašnji događaj za somelijere sa ovog podneblja – gostovanje Sorena Polonijusa, najuspešnijeg trenera somelijera u svetu.
Masterklas Sorena Polonijusa pre svega je namenjen takmičarima koji će aplicirati za prvo Balkansko prvenstvo somelijera, sledeće godine u Beogradu. Na masterklas su pozvani najperspektivniji somelijeri iz Srbije i regiona kojima Polonijus otkriva suptilne detalje pomoću kojih se na svetskim takmičenjima somelijera ulazi u finalne krugove nadmetanja.
Dejan Živkoski, predsednik Udruženja somelijera Srbije SERSA kaže da je na masterklasu zastupljen gotovo ceo širi region:
- Tu su kolega iz Rumunije, sa Kipra, iz Hrvatke, Turske i Austrije, kao i mi iz Srbije. Imali smo prezentacije različitih vinskih regija, uz degustacije vina od autohtonih sorti. Još pre godinu i po dana smo shvatili da ne znamo u dovoljnoj meri šta se dešava u našem regionu i da prvo treba da krenemo od sebe – rekao je Živkoski. On je rekao i da je Polonijus tokom ovog uvodnog dešavanja stekao i prvi, ovlašni utisak o vinima iz Srbije.

Živkoski je naveo primere za somelijerske finese koje su u srcu ovog masterklasa:
- Gospodin Polonijus je doveden da nam pokaže kako se takmiči na svetskom nivou. Na primer, radili smo dekantiranje skoro čitav dan, pa otvaranje penušavog vina, sa svim mogućim sitnim greškama i naprednim detaljima. Imali smo i korekcije vinske karte i moguće greške koje mogu da se pojave – rekao je i dodao da je Polonijus demonstrirao način na koji se u njegovoj zemlji, Švedskoj, formiraju somelijeri koji pobeđuju na svetskim takmičenjima:
- Iznenadio me je odmah na početku, kada je govorio o metodologiji obuke somelijera i tome na koji način se u Švedskoj selektuju budući šampioni. Naravno, mi smo jako daleko od Švedske, koja u budućeg šampiona somelijera ulaže 100-150.000 evra, i iza toga stoji i država.
Ovo je prvi put u istoriji srpskog somelijerstva da Soren ili bilo ko takve reputacije i znanja dolazi na teritoriju ovog dela Evrope da drži trening, a ostaje da se vidi u kojoj će meri ovo kratko, ali izuzetno sadržajno gostovanje pomoći našim somelijerima da poboljšaju svoj skor na velikim nadmetanjima.
Masterklas Sorena Polonijusa pre svega je namenjen takmičarima koji će aplicirati za prvo Balkansko prvenstvo somelijera, sledeće godine u Beogradu. Na masterklas su pozvani najperspektivniji somelijeri iz Srbije i regiona kojima Polonijus otkriva suptilne detalje pomoću kojih se na svetskim takmičenjima somelijera ulazi u finalne krugove nadmetanja.
Dejan Živkoski, predsednik Udruženja somelijera Srbije SERSA kaže da je na masterklasu zastupljen gotovo ceo širi region:
- Tu su kolega iz Rumunije, sa Kipra, iz Hrvatke, Turske i Austrije, kao i mi iz Srbije. Imali smo prezentacije različitih vinskih regija, uz degustacije vina od autohtonih sorti. Još pre godinu i po dana smo shvatili da ne znamo u dovoljnoj meri šta se dešava u našem regionu i da prvo treba da krenemo od sebe – rekao je Živkoski. On je rekao i da je Polonijus tokom ovog uvodnog dešavanja stekao i prvi, ovlašni utisak o vinima iz Srbije.

Živkoski je naveo primere za somelijerske finese koje su u srcu ovog masterklasa:
- Gospodin Polonijus je doveden da nam pokaže kako se takmiči na svetskom nivou. Na primer, radili smo dekantiranje skoro čitav dan, pa otvaranje penušavog vina, sa svim mogućim sitnim greškama i naprednim detaljima. Imali smo i korekcije vinske karte i moguće greške koje mogu da se pojave – rekao je i dodao da je Polonijus demonstrirao način na koji se u njegovoj zemlji, Švedskoj, formiraju somelijeri koji pobeđuju na svetskim takmičenjima:
- Iznenadio me je odmah na početku, kada je govorio o metodologiji obuke somelijera i tome na koji način se u Švedskoj selektuju budući šampioni. Naravno, mi smo jako daleko od Švedske, koja u budućeg šampiona somelijera ulaže 100-150.000 evra, i iza toga stoji i država.
Ovo je prvi put u istoriji srpskog somelijerstva da Soren ili bilo ko takve reputacije i znanja dolazi na teritoriju ovog dela Evrope da drži trening, a ostaje da se vidi u kojoj će meri ovo kratko, ali izuzetno sadržajno gostovanje pomoći našim somelijerima da poboljšaju svoj skor na velikim nadmetanjima.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







