The Bear - veran prikaz gastronomskog zanosa

Serija od osam epizoda u produkciji kuće FX izuzetno je autentična i precizna medijska reprezentacija rada u restoranskoj kuhinji, tvrde kritičari

the bear veran prikaz gastronomskog zanosa

Leta 2022. godine, šef Karmen Bercato, fiktivni nosilac nagrade James Beard, jednog od najuglednijeg priznanja u gastronomskom svetu, i veteran restorana Noma, Eleven Madison Park i French Laundry, vraća se u rodni Čikago kako bi ponovo postavio na noge oronuli restoran The Original Beef of Chicagoland. Za Bercata ovaj poslovni potez ima ogromnu sentimentalnu vrednost: restoran je pripadao njegovom bratu koji je izvršio samoubistvo. Sledi, sasvim očekivano, otpor zatečenog osoblja, i neočekivana pomoć sa strane...

Ovo je, u najkraćem, opis početka serije The Bear, u produkciji kuće FX a, koja je premijerno prikazana u junu na striming platformi Hulu. Serija je u međuvremenu postala hit, i, kako navodi Njujork Tajms u laskavoj recenziji, "jedan od najživljih i najautentičnijih opisa rada u ugostiteljstvu".

Serija uvodi gledaoce u tajni svet kuhinje malih restorana koji ponekad imaju kultni status u svom komšiluku i u kojima se iza pulta za izdavanje hrane dešavaju prave lične i profesionalne drame. Kroz prikaz pokušaja Karmena Bercata, koga glumi Džeremi Alen Vajt, da u rad restorana unese svu svoju profesionalnu veštinu i strast, gledaoci su, navode kritičari, dobili tačno ono što im je trebalo još od početka pandemije korona virusa: precizan, moćan i duboko saosećajan pogled na ljude koji su im pomogli da lakše prežive najteže dane "lokdauna".

- Kuhinjski haos ne samo da opčinjava već i obuzima sva čula. Vrlo brzo osećamo iste strahove kao i kuvari, zadržavamo dah kada pristižu narudžbine, borimo se da razumemo nove ideje za meni, smejemo se vrcavom zavitlavanju između osoblja u kuhinji, bledimo kada stvari pođu naopako. Karmen dolazi u zoru da čisti kuhinju, i njegova iscrpljenost može se osetiti u svakom pokretu. A kada njegov kolega Markus polagano nanosi glazuru na usavršeni čokoladni kolač, osećamo euforiju. Serija razume da se nikako ne mogu razdvajati restoranska kultura, gastronomski zanat, ogroman svakodnevni napor, i ljudi koji su tom naporu izloženi. Sve to spojeno je u seriju od koje brzo postajemo zavisni - napisala je Šania Rasel na sajtu Slashfilm.

- Istorija autentičnosti medijskih sadržaja o restoranima nije baš najsvetlija - govori jedan od autora serije, Kristofer Storer, iskusni producent dokumentaraca o gastronomskom svetu. Storer i njegov prijatelj, šef Meti Metison, a u ovom slučaju producent i konsultant, potrudili su se da svaki detalj serije bude autentičan, kao i da se snima u pravoj, aktivnoj restoranskoj kuhinji. Rezultat je, navode kritičari, najverniji prikaz kuhinje koji je ikada viđen u jednom igranom sadržaju, i to u osam konciznih epizoda koje, nažalost, još uvek nije moguće videti u našoj striming ponudi.

Još uvek nije poznato da li će The Bear imati i drugu sezonu - mada, sudeći po reakciji publike i kritičara, njeno snimanje gotovo izvesno.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×