/
Tikveš proslavio dolazak mladih vina
U prisustvu diplomata, somelijera i poslovnih ljudi, u Kavadarcima je održana sedma, već tradicionalna svetkovina kojom je obeležen početak života vina iz ovogodišnje berbe

Mnogobrojni prijatelji najveće makedonske vinarije Tikveš okupili su se tokom vikenda u Kavadarcima na sedmom festivalu mladog vina. Uz odličnu hranu i muziku gosti su probali veliki broj vina iz ovogodišnje berbe, a zavodljivo, mlado piće koje se pije kao sok pretvorilo je plato ispred upravne zgrade vinarije u poprište velike žurke kojoj su prisustvovali pripadnici diplomatskog kora, somelijeri iz celog regiona, poslovni ljudi...Gosti su probali mladu temjaniku, merlo, grenaš blan, vranac i sva ostala vina iz ogromne palete Tikveša koja danas broji oko šezdeset etiketa.
- Danas smo se okupili da bismo sa vama podelili plodove rada naših vinara i darove prirode, kao i posvećenost i ljubav koji su se susreli u ovom vinu - rekao je Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora Tikveša u obraćanju gostima na dvodnevnom slavlju koje se nastavilo i u skopskim restoranima gde su upriličena druženja uz tradicionalnu makedonsku muziku.

Gosti Tikveša koji su došli iz Srbije u organizaciji ove vinarije imali su prilike da se temeljno upoznaju sa njenim ovogodišnjim adutima, vinima iz serije Special Selection. Vina Chardonnay Oak Edition 2015, Cabernet & Merlot Oak Edition 2015 i Cabernet Franc 2015 predstavljena su nešto ranije ove godine i polako se probijaju na naše tržište. Kupaža kabernea i merloa već ima ozbiljan "pedigre" u vidu zlatne medalje osvojene na nadmetanju Mundus Vini u Nemačkoj.
Ove godine, kako su naveli u Tikvešu, vinarija je otkupila 17.5 miliona kilograma grožđa, a od toga je tri miliona kilograma obrađeno putem mikrovinifikacije, metodom "zrno po zrno", radi proizvodnje vrhunskih vina.
Rukovodilac proizvodnje žestokih pića u Tikvešu, Aleksandar Nikolov, proveo je goste iz Srbije kroz pogon Tikveša i rekao da je ovo dobra godina za ovu vinariju:
- Proizveli smo oko 12 miliona litara grožđa i vrlo smo zadovoljni berbom - rekao je Nikolov.
- Danas smo se okupili da bismo sa vama podelili plodove rada naših vinara i darove prirode, kao i posvećenost i ljubav koji su se susreli u ovom vinu - rekao je Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora Tikveša u obraćanju gostima na dvodnevnom slavlju koje se nastavilo i u skopskim restoranima gde su upriličena druženja uz tradicionalnu makedonsku muziku.

Gosti Tikveša koji su došli iz Srbije u organizaciji ove vinarije imali su prilike da se temeljno upoznaju sa njenim ovogodišnjim adutima, vinima iz serije Special Selection. Vina Chardonnay Oak Edition 2015, Cabernet & Merlot Oak Edition 2015 i Cabernet Franc 2015 predstavljena su nešto ranije ove godine i polako se probijaju na naše tržište. Kupaža kabernea i merloa već ima ozbiljan "pedigre" u vidu zlatne medalje osvojene na nadmetanju Mundus Vini u Nemačkoj.
Ove godine, kako su naveli u Tikvešu, vinarija je otkupila 17.5 miliona kilograma grožđa, a od toga je tri miliona kilograma obrađeno putem mikrovinifikacije, metodom "zrno po zrno", radi proizvodnje vrhunskih vina.
Rukovodilac proizvodnje žestokih pića u Tikvešu, Aleksandar Nikolov, proveo je goste iz Srbije kroz pogon Tikveša i rekao da je ovo dobra godina za ovu vinariju:
- Proizveli smo oko 12 miliona litara grožđa i vrlo smo zadovoljni berbom - rekao je Nikolov.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
.webp)
(2).webp)







