Budućnost vina: jestive boce i isporuka dronovima!

Dr Morgan Grej, futurolog, sastavila je izveštaj o tome koji će trendovi menjati industriju vina u naredne tri decenije

TAGOVI: restoran
budućnost vina jestive boce i isporuka dronovima

Britanska kompanija Armit Wines, koja trguje vinom već trideset godina, za svoj jubilej naručila je izveštaj o tome koji će vinski trendovi vladati u budućnosti! Ovaj jako spekulativni izveštaj sastavila je dr Morgan Gej, koja se profesionalno bavi trendovima u prehrambenoj industriji. Ona je u svom dokumentu navela da, pored ostalog, budućnost pripada dronovima i jestivim bocama!

Isporuka dronovima

Na svetskom tržištu već su se pojavili servisi koji dostavljaju vino za samo dva sata, nakon narudžbine putem smartfona. U izveštaju dr Gej navodi se da će se takvi servisi jako ubrzati i da će im delokrug biti mnogo širi nego sada:

- Instant isporuka vina pomoću dronova postaće sasvim uobičajena. Trgovci će moći da dostavljaju proizvode na tačke na kojima će kupci moći da podižu vino u blizini svojih domova - piše dr Gej.

Kompanija Amazon je već počela da radi na svom projektu Prime Air, servisu koji omogućava vazdušnu dostavu paketa težine do 2.260 grama u roku od 30 minuta.

VIna bez etikete

Ovaj trend je do izvesne mere već počeo: na etiketama se već nalaze QR kodovi koji omogućavaju pristup informacijama o vinu, kao i, odskora, promotivni VR video zapisi koji se mogu videti pomoću naročitih aplikacija.

- Brendovi će proizvoditi boce bez etiketa, i kupci će pomoću smartfona koji skenira oznaku na boci dobijati detaljne informacije o vinu.

Piće se manje, a bolje

Kupci će se u većoj meri nego sada okrenuti filozofiji "manje a bolje", navodi se u izveštaju.

- Ljubitelji vina će uživati u kvalitetnim, lokalno proizvedenim vinima. Takođe, sve manje će piti sami da bi se opustili, jer će potrošačke navike biti usklađene sa novim socijalnim obrascima kao što je kultura deljenja, u kojoj ljudi stavljaju veći akcenat na zajedničko kuvanje, obedovanje i gajenje hrane - piše dr Gej.

Boce od šećera

U sklopu povećane brige za prirodnu sredinu, pojaviće se nove opcije za flaširanje i servis. Jedna od privlačnih opcija je, navodi izveštaj, "razgradiva čaša napravljena od kukuruznog skroba". Takođe, možda će se pojaviti i boce od isomalta, zamene za šećer, i takve će boce biti možda čak i jestive.

TAGOVI: restoran
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×