/
Gastro pregled: Velika vest za naše ugostitelje
Cenjeni vodič Gault & Millau stigao je u Srbiju, a premijera našeg izdanja zakazana je za proleće 2022. godine
TAGOVI: hrana

Prošle nedelje, desila se jedna dosta velika stvar za domaće ugostiteljstvo – Srbija će od proleća 2022. godine dobiti svoje izdanje veoma cenjenog međunarodnog gastronomskog vodiča – Gault & Millau (izgovara se Go e Mijo!).
Pišem kako se izgovara, jer, priznajem, i sama sam dosta puta lomila jezik, a osim toga, čini mi se, kao da u Srbiji dosta ljudi i ne zna za ovaj restoranski vodič. Zanimljivo, jer preporuka u Go e Mijo smatra se možda samo stepenikom niže od preporuke u svima znanom Mišlenovom vodiču. Zapravo, njih i najviše razlikuje možda to što je Go e Mijo više usmeren ka novijoj kuhinji i ka otkrivanju kulinarskih talenata, umesto ka tradicionalnoj, visokoj kuhinji kakvu najviše cene Mišlenovi kritičari. Ali, i jedni i drugi restorane ocenjuju anonimno, dok je situacija kod sistema rangiranja, odnosno ocenjivanja restorana, ipak za nijansu drugačija. Otprilike, ono što su u Mišlenovom vodiču zvezdice, u Go e Mijo su kuvarske kapice. I zaista je sjajna vest da potraga za kapicama u Srbiji traje već mesecima koliko su gastro inspektori tu i obilaze lokale, a još sjajnija vest je što je na njihovoj listi cela Srbija, i to od fine dining restorana do pečenjara i roštiljarnica.
I tako, dok kritičari takozvanog žutog vodiča obilaze Srbiju, od inspektora čuvenog crvenog vodiča, po svemu sudeći do kraja godine u Srbiji i dalje neće biti ni traga ni glasa. Početkom jeseni, svi su nekako očekivali da dobiju bar neku naznaku kada i da li će zaista Mišlenov vodič uči na tržište Srbije, ali sada, više o tome niko ništa ni ne priča…
Do sledećeg vikenda,
Čuvajte se.
Pišem kako se izgovara, jer, priznajem, i sama sam dosta puta lomila jezik, a osim toga, čini mi se, kao da u Srbiji dosta ljudi i ne zna za ovaj restoranski vodič. Zanimljivo, jer preporuka u Go e Mijo smatra se možda samo stepenikom niže od preporuke u svima znanom Mišlenovom vodiču. Zapravo, njih i najviše razlikuje možda to što je Go e Mijo više usmeren ka novijoj kuhinji i ka otkrivanju kulinarskih talenata, umesto ka tradicionalnoj, visokoj kuhinji kakvu najviše cene Mišlenovi kritičari. Ali, i jedni i drugi restorane ocenjuju anonimno, dok je situacija kod sistema rangiranja, odnosno ocenjivanja restorana, ipak za nijansu drugačija. Otprilike, ono što su u Mišlenovom vodiču zvezdice, u Go e Mijo su kuvarske kapice. I zaista je sjajna vest da potraga za kapicama u Srbiji traje već mesecima koliko su gastro inspektori tu i obilaze lokale, a još sjajnija vest je što je na njihovoj listi cela Srbija, i to od fine dining restorana do pečenjara i roštiljarnica.
I tako, dok kritičari takozvanog žutog vodiča obilaze Srbiju, od inspektora čuvenog crvenog vodiča, po svemu sudeći do kraja godine u Srbiji i dalje neće biti ni traga ni glasa. Početkom jeseni, svi su nekako očekivali da dobiju bar neku naznaku kada i da li će zaista Mišlenov vodič uči na tržište Srbije, ali sada, više o tome niko ništa ni ne priča…
Do sledećeg vikenda,
Čuvajte se.
TAGOVI: hrana
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)