Karavan prokupca je krenuo iz Aleksandrovca!

Više desetina vinarija predstavilo je javnosti vina od prokupca na već tradicionalnom skupu ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u srcu vinske Župe

TAGOVI: restoran
karavan prokupca je krenuo iz aleksandrovca
Ove godine čak ni nestanak struje nije omeo ljubitelje i poštovaoce prokupca da obeleže početak Karavana prokupca, ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, u srcu vinske Župe. Tridesetak vinarija je juče, na već tradicionalnoj lokaciji, predstavilo nekoliko desetina vina od najvažnije srpske autohtone sorte, čiji se dan slavi 14. oktobra.

U susret Danu prokupca, koji se ove godine održava uz podršku kompanije Telekom, Karavan prokupca, serija događaja u gradovima u Srbiji kojima počinje obeležavanje ovogodišnjeg Dana prokupca, i ove godine krenuo je na pohod po Srbiji. Prva tačka ovogodišnjeg Karavana bio je Aleksandrovac, koji je ponovo priredio reprezentativni skup vinara posvećenih obnovi i razvoju prokupca.

Utisak sa ovogodišnjeg skupa ispred Muzeja jeste da u Župi i dalje duvaju povoljni vinski vetrovi, kaže za Vino & Fino vinski bloger i međunarodni vinski sudija Tomislav Ivanović.

- I ove godine imamo par novih vinarija u Župi, kao što je na primer vinarija Milica, koje su predstavile svoja vina od prokupca.. Vinarije Todor, Živković i Milinčić su podigle lestvicu u pogledu kvaliteta vina, i približile se onim već afirmisanim župskim vinarijama. Sjajno je da se na jednom mestu sagleda šta župski vinari rade kad je u pitanju prokupac, i napravi presek - kaže Tomislav Ivanović, sabirajući utiske o dešavanju ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva.

Sledeća stanica Karavana prokupca je Prokuplje, grad koji sa prokupcem deli ime i koji je nekada imao više od 2.000 hektara vinograda pod ovom sortom. U Galeriji Boža Ilić sutra će se predstaviti mali toplički vinari, i oni sa već izgrađenom reputacijom na tržištu. Događaj počinje u 17 časova.

TAGOVI: restoran
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×