Makronov kuvar napravio besplatnu školu kuvanja

Hrvatsko-francuski šef Mika Alix počeo je da objavljuje na svom blogu recepte za jela klasične francuske kuhinje, prilagođene laicima i svima onima koji kuvaju kod svoje kuće

makronov kuvar napravio besplatnu školu kuvanja
Na internetu je osvanuo novi, fenomenalni izvor zabave i učenja za sve one koji dane izolacije prekraćuju kuvanjem. Za ovo je odgovoran hrvatsko-francuski šef Michael Alix, u čijem se rezimeu nalazi i rad u Jelisejskoj palati, a do početka epidemije i zatvaranja restorana širom Evrope radio je u hotelu Ritz u Parizu.

Šef besprekornog pedigrea za samo dva dana, kako prenosi Plava kamenica, objavio je dvadesetak izvrsnih recepata za jela francuske kuhinje, od jednostavnih do onih malo složenijih: tu su uputstva za pravljenje domaćih palačinki, ultimativne hrane za utehu, ali i za supu od luka, bef burginjon, pire krompir po tehnici Žoela Robušona...Svi recepti prilagođeni su nivou znanja običnih ljudi i u svakom se vidi nesebičan trud šefa da svoje znanje iz vrhunskih restorana podeli tako da i laici mogu da ih sa uživanjem pripreme u kućnoj kuhinji.

Šef Mika Alix u Hrvatskoj je poznat po izuzetnoj verziji bef burginjona koji je spremao u svom zagrebačkom bistrou Le Mika, pre samo tri meseca dobio je poziv da radi u Jelisejskoj palati, u timu šefova koji spremaju hranu za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nakon dva meseca rada na najpoznatijoj adresi u Parizu, Mika Alix pridružio se kuhinjskom timu restorana L'Espadon u hotelu Ritz, inače ovenčanom sa dve Mišelinove zvezdice.

Kao i većina vrhunskih šefova, i Alix je danas na privremenom odsustvu, koje koristi za prenošenje svojih znanja kolegama i kućnim kuvarima širom planete.

Recepti Mike Alixa mogu se pogledati na ovoj adresi, a iz dana u dan ova dragocena riznica će se povećavati.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×