/
Makronov kuvar napravio besplatnu školu kuvanja
Hrvatsko-francuski šef Mika Alix počeo je da objavljuje na svom blogu recepte za jela klasične francuske kuhinje, prilagođene laicima i svima onima koji kuvaju kod svoje kuće

Na internetu je osvanuo novi, fenomenalni izvor zabave i učenja za sve one koji dane izolacije prekraćuju kuvanjem. Za ovo je odgovoran hrvatsko-francuski šef Michael Alix, u čijem se rezimeu nalazi i rad u Jelisejskoj palati, a do početka epidemije i zatvaranja restorana širom Evrope radio je u hotelu Ritz u Parizu.
Šef besprekornog pedigrea za samo dva dana, kako prenosi Plava kamenica, objavio je dvadesetak izvrsnih recepata za jela francuske kuhinje, od jednostavnih do onih malo složenijih: tu su uputstva za pravljenje domaćih palačinki, ultimativne hrane za utehu, ali i za supu od luka, bef burginjon, pire krompir po tehnici Žoela Robušona...Svi recepti prilagođeni su nivou znanja običnih ljudi i u svakom se vidi nesebičan trud šefa da svoje znanje iz vrhunskih restorana podeli tako da i laici mogu da ih sa uživanjem pripreme u kućnoj kuhinji.
Šef Mika Alix u Hrvatskoj je poznat po izuzetnoj verziji bef burginjona koji je spremao u svom zagrebačkom bistrou Le Mika, pre samo tri meseca dobio je poziv da radi u Jelisejskoj palati, u timu šefova koji spremaju hranu za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nakon dva meseca rada na najpoznatijoj adresi u Parizu, Mika Alix pridružio se kuhinjskom timu restorana L'Espadon u hotelu Ritz, inače ovenčanom sa dve Mišelinove zvezdice.
Kao i većina vrhunskih šefova, i Alix je danas na privremenom odsustvu, koje koristi za prenošenje svojih znanja kolegama i kućnim kuvarima širom planete.
Recepti Mike Alixa mogu se pogledati na ovoj adresi, a iz dana u dan ova dragocena riznica će se povećavati.
Šef besprekornog pedigrea za samo dva dana, kako prenosi Plava kamenica, objavio je dvadesetak izvrsnih recepata za jela francuske kuhinje, od jednostavnih do onih malo složenijih: tu su uputstva za pravljenje domaćih palačinki, ultimativne hrane za utehu, ali i za supu od luka, bef burginjon, pire krompir po tehnici Žoela Robušona...Svi recepti prilagođeni su nivou znanja običnih ljudi i u svakom se vidi nesebičan trud šefa da svoje znanje iz vrhunskih restorana podeli tako da i laici mogu da ih sa uživanjem pripreme u kućnoj kuhinji.
Šef Mika Alix u Hrvatskoj je poznat po izuzetnoj verziji bef burginjona koji je spremao u svom zagrebačkom bistrou Le Mika, pre samo tri meseca dobio je poziv da radi u Jelisejskoj palati, u timu šefova koji spremaju hranu za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nakon dva meseca rada na najpoznatijoj adresi u Parizu, Mika Alix pridružio se kuhinjskom timu restorana L'Espadon u hotelu Ritz, inače ovenčanom sa dve Mišelinove zvezdice.
Kao i većina vrhunskih šefova, i Alix je danas na privremenom odsustvu, koje koristi za prenošenje svojih znanja kolegama i kućnim kuvarima širom planete.
Recepti Mike Alixa mogu se pogledati na ovoj adresi, a iz dana u dan ova dragocena riznica će se povećavati.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)