Od zatvora do karijere somelijera

Žene na izdržavanju kazne u italijanskom zatvoru Rebibija dobile su priliku da iza rešetaka završe intenzivni somelijerski kurs i nakon isteka kazne otpočnu novi život

od zatvora do karijere somelijera

Dvadeset i tri žene iz zatvora Rebibija na obodu Rima dobiće za nekoliko dana diplome somelijera! Na ceremoniji zakazanoj za 14. april na ovaj način biće obeležen važan korak u rehabilitaciji žena osuđenih na kaznu zatvora koje su prihvatile da učestvuju u inovativnom programu reintegracije u društvo, a koji će im nakon izlaska iz zatvora omogućiti da se uspešno takmiče na tržištu rada .

Zanimljiv program rehabilitacije privukao je veliku pažnju javnosti u Italiji, već naviknutoj na ovakve inicijative: vinska kuća Freskobaldi već neko vreme uči zatvorenike na ostrvu Gorgona osnovama vinogradarstva i vinarstva. Na ceremoniji dodele diploma učestvovaće, pored ostalih, i Franko M. Riči, predsednik Italijanske somelijerske fondacije (Fondazione Italiana Sommelier), uz zvaničnike iz pravosudnog i penalnog sistema Italije.

- Naša organizacija uvek je bila otvorena za sve predloge u vezi sa rastom naše vinske kulture. Ovo iskustvo rada sa zatvorenicima za nas donosi puno emocija, kako za naše predavače tako i za dame koje su, posvećeno završile obuku u oblasti senzorne analize, poznavanja teroara i vinograda, razlikovanja vina iz različitih regija...One, takođe, sada razumeju svu raznolikost vina sa emotivne tačke gledišta - rekao je Franko M. Riči i dodao da su novopečene somelijerke postale pravi predstavnici zemlje koju je nazvao najvećom vinskom silom na planeti.

Nakon kursa za žene, na redu je obuka i za muškarce: na novi kurs prijavljena su 34 zatvorenika koji će, kao i njihove koleginice, imati priliku da se nakon vinske škole i izdržane kazne zaposle u divovskoj italijanskoj turističkoj i ugostiteljskoj industriji.

Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×