/
Osvežite leto uz Tamjaniku, Sauvignon ili Belu vodu
Predlozi Tikveša za lenje, tople dane uz čašu dobrog vina

Zamislite zlatni zalazak sunca u daljini, a u vašoj čaši ohlađeno belo vino….. Kako dolaze topliji meseci, vreme je da se prepustite laganim vinima leta. Bilo da ste ljubitelj osvežavajućeg vina ili preferirate izraženu aromatiku, ili ste pak za sofisticirano vino koje ide uz dobru hranu, Tikveš ima predloge za svakog od vas.
TAMJANIKA LUDA MARA

Ovo je najčešći prvi izbor upravo zato što donosi zrelo voće na nosu. Suvo belo vino raskošnih muskatnih nota sa delikatnim prizvukom ljubičica, ruža i citrusa, lagane strukture u ustima sa odličnim balansom kiselina, ekstrakta i 12% alkohola. Gastronomski specijaliteti poput paste, salate, njoka ili morskih plodova idealno se uklapaju uz kiseline kojima obiluje. Prijatna i meka završnica odogovara svima bez obzira koliko su veliki poznavaoci vina, jer je sorta namenjena širem krugu konzumenata. Herbalni tonovi najbolje se dožive na temperaturama služenja između 8 - 10 stepeni Celzijusa, a one su upravo tako izražajne, jer se ubrano grožđe hladi po dolasku u vinariju Tikveš da se zadrže originalne arome.
CHARDONNAY LUDA MARA

Prateći savremene svetske trendove i želje ljubitelja vina, uz vrhunsku tehnologiju proizvodnje, dobija se Chardonnay Luda Mara, kao naš drugi izbor za letnje vrućine. Osvežavajući ukus podseća na grejp, ananas, banane i dinje. Sa 13% alkohola, telo mu je malo punije, uz dugu i elegantnu svežu završnicu. Odličan je izbor uz pastu, ribu ili belo meso.
SAUVIGNON BLANC BAROVO

Lagani povetarac oseća se u svakoj čaši ovog belog vina. Na nadmorskoj visini od 700 metara gde se prostiru vinogradi na vulkanskoj podlozi koje obasjavaju sunčevi zraci 200 dana u godini, kreira se suvo vino terroir Barovo Sauvignon Blanc. Njegove izražene arome zelenog limuna, bagrema, asparagusa, uz mineralnost, daju svež ukus sa suptilnim notama breskve i marakuje. Ovako vrhunskoj prefinjenosti vina doprinosi ručna berba grožđa.
BELA VODA BELO

Korak dalje u istraživanju izbora vina za leto je Bela voda. Kupaža šardonea i grenaš blana koju karakteriše eksplozivan, bogat miris zrelog voća upotpunjen aromama iz francuskih barik buradi u kojima stari 18 meseci, sa notama citrusnih voća, zelene jabuke i putera. Izrazito puno telo, sočno, sa dugom završnicom i prijatnom bademastom gorčinom, najbolje se kombinuje uz brancin i oradu, ali i teletinu u sosu od šampinjona. Mediteranska klima i specificnо glineno tlo čine ovo vino unikatnim i sofisticiranim. Vino je zaštićenog geografskog porekla i proizvodi se u ograničenim količinama, a razvoj raznovrsnih i bogatih aroma u zrelim zrnima grožđa preovladava u svakoj čaši.
DOMAINE LEPOVO CHARDONNAY

Leto može da se zaokruži ovom divnom simbiozom svežine i elegancije koja dolazi od organskog grožđa. Chardonnay Lepovo iz berbe 2021 je pravi podvig vinarije Domaine Lepovo, koja ima ambiciju da preraste u potpuno organsku vinariju. Za ovo vino karakteristični su divlji kvasci sa kojima se proizvodi, kao i hladna fermentacija. Puno telo, dugački finiš i izrazit južnjački karakter. Intenzivne aromame lipe, badema, pečenih lešnika i dinje u ustima daju harmoničnost i dugu završnicu, odlično se uklapajući uz jastog, brancin ili pastrmku sa bademima.
Sva ova vina spremna su da dočekaju žarko leto u čašama poznavalaca i ljubitelja vina u restoranu, bašti ili pored reke uz lagani povetarac, baš kao na obroncima uzvišenja na kojima se uzgajaju.
TAMJANIKA LUDA MARA

Ovo je najčešći prvi izbor upravo zato što donosi zrelo voće na nosu. Suvo belo vino raskošnih muskatnih nota sa delikatnim prizvukom ljubičica, ruža i citrusa, lagane strukture u ustima sa odličnim balansom kiselina, ekstrakta i 12% alkohola. Gastronomski specijaliteti poput paste, salate, njoka ili morskih plodova idealno se uklapaju uz kiseline kojima obiluje. Prijatna i meka završnica odogovara svima bez obzira koliko su veliki poznavaoci vina, jer je sorta namenjena širem krugu konzumenata. Herbalni tonovi najbolje se dožive na temperaturama služenja između 8 - 10 stepeni Celzijusa, a one su upravo tako izražajne, jer se ubrano grožđe hladi po dolasku u vinariju Tikveš da se zadrže originalne arome.
CHARDONNAY LUDA MARA

Prateći savremene svetske trendove i želje ljubitelja vina, uz vrhunsku tehnologiju proizvodnje, dobija se Chardonnay Luda Mara, kao naš drugi izbor za letnje vrućine. Osvežavajući ukus podseća na grejp, ananas, banane i dinje. Sa 13% alkohola, telo mu je malo punije, uz dugu i elegantnu svežu završnicu. Odličan je izbor uz pastu, ribu ili belo meso.
SAUVIGNON BLANC BAROVO
Lagani povetarac oseća se u svakoj čaši ovog belog vina. Na nadmorskoj visini od 700 metara gde se prostiru vinogradi na vulkanskoj podlozi koje obasjavaju sunčevi zraci 200 dana u godini, kreira se suvo vino terroir Barovo Sauvignon Blanc. Njegove izražene arome zelenog limuna, bagrema, asparagusa, uz mineralnost, daju svež ukus sa suptilnim notama breskve i marakuje. Ovako vrhunskoj prefinjenosti vina doprinosi ručna berba grožđa.
BELA VODA BELO

Korak dalje u istraživanju izbora vina za leto je Bela voda. Kupaža šardonea i grenaš blana koju karakteriše eksplozivan, bogat miris zrelog voća upotpunjen aromama iz francuskih barik buradi u kojima stari 18 meseci, sa notama citrusnih voća, zelene jabuke i putera. Izrazito puno telo, sočno, sa dugom završnicom i prijatnom bademastom gorčinom, najbolje se kombinuje uz brancin i oradu, ali i teletinu u sosu od šampinjona. Mediteranska klima i specificnо glineno tlo čine ovo vino unikatnim i sofisticiranim. Vino je zaštićenog geografskog porekla i proizvodi se u ograničenim količinama, a razvoj raznovrsnih i bogatih aroma u zrelim zrnima grožđa preovladava u svakoj čaši.
DOMAINE LEPOVO CHARDONNAY

Leto može da se zaokruži ovom divnom simbiozom svežine i elegancije koja dolazi od organskog grožđa. Chardonnay Lepovo iz berbe 2021 je pravi podvig vinarije Domaine Lepovo, koja ima ambiciju da preraste u potpuno organsku vinariju. Za ovo vino karakteristični su divlji kvasci sa kojima se proizvodi, kao i hladna fermentacija. Puno telo, dugački finiš i izrazit južnjački karakter. Intenzivne aromame lipe, badema, pečenih lešnika i dinje u ustima daju harmoničnost i dugu završnicu, odlično se uklapajući uz jastog, brancin ili pastrmku sa bademima.
Sva ova vina spremna su da dočekaju žarko leto u čašama poznavalaca i ljubitelja vina u restoranu, bašti ili pored reke uz lagani povetarac, baš kao na obroncima uzvišenja na kojima se uzgajaju.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)