Prestižni konjak Meukow degustiran je u Beogradu

Liniju plemenitih pića predstavili su Filip i Antoan Kost iz kuće Compagnie de Guyenne

prestižni konjak meukow degustiran je u beogradu
U vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu održana je degustacija čuvenog francuskog konjaka Meukow koji su odabranim gostima predstavili lično Filip Kost, predsednik Compagnie de Guyenne i njegov naslednik Antoan Kost.

Ovom prilikom degustirali su se osnovni konjak Meukow VS, zatim najprodavaniji Meukow VSOP, oba XO konjaka – Classic i Grande Champagne, a zatim i Meukow Icone. Predstavljena su i dva prirodna likera, sa vanilom i kafom. Prirodni liker sa vanilom se dobija tako što štapići i cvetovi vanile dve godine odležavaju u konjaku. Vanilin konjak ima malo manje alkohola nego klasični konjak (oko 30 procenata). Drugi je liker od kafe, koji se dobija od kafe koju u kompaniji Meukow sami prže i pomoću specijalne mašine melju u vrlo sitan prah. Tako samlevena, kafa se stavlja u burad od 225 litara i potom odležava u konjaku dve godine. Rezultat je prirodan ukus konjaka sa kafom i liker koji ima oko dvadeset posto alkohola.

Priča o Meukow konjaku počela je sa ruskim carom Aleksandrom II. On je 1852. godine poslao braću Ogista-Kristofa i Gustava Meukova sa zadatkom da obezbede snabdevanje ruskog dvora francuskim konjakom. Oni odlučuju da osnuju kompaniju za proizvodnju ovog pića u gradu Konjak 1862. godine. U posed porodice Kost kompanija dolazi 1979. godine, kada otac sadašnjeg vlasnika Filipa preuzima kompaniju, zadržavši prepoznatljivo ime kuće. Kompanija je danas jedno od najpoznatijih imena u svetu ovog elegantnog pića, a njen konjak je u Finskoj proglašen i za najbolji na planeti.

Konjak se konzumira u maloj većoj čaši i na temperaturi od 37 stepeni jer tada razvija aromu i ukus. Dugo se pio posle obroka, a danas sve češće kao aperitiv. Ako pričamo o trendovima, apsolutni hit je piće koje se pravi od 0.3 dl konjaka VS i 1 dl tonika, sa ledom. Ovo mešano piće je posebno popularno na golf turnirima.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×