/
PROKUPAC: ŠIFRA 001
TAGOVI: vino
Negde na prapočecima svog bavljenja vinom, neke 2004. godine, u jednom skadarlijskom lokalu, na snimanju za jedan davni magazin, čaše, nosa i jezika dopadne mi prokupac. Ivanovićev prokupac iz 2003. Mirišem, probam, vrtim, pa opet... Šta je, čoveče, ovo?! Pa zatražim bocu da vidim. Ko je ovaj i kako je moguće da je ovo ovako dobro? Čuj, prokupac... Kada sam naredne godine postao ponosni vlasnik jedne novosadske vinoteke, to je vino u fiskalnoj kasi dobilo šifru 001 i uz Radenkovićev Carigrad, bio je to jedini prokupac koji je tih godina mogao da se nabavi. Sad već više od pola decenije po okončanju ne baš slavno završene epizode sa vinotekom – pošto se ispostavilo da sam užasno loš trgovac, a da ljubav prema vinu nije dovoljna da bi se uspešno vodio takav posao; ta sorta ostala je čvrsto upisana u moje vinsko-novinarsko-degustatorsko biće, pod istom šifrom. Za mene je prokupac bio prvi, i ostaće prvi. Iz tog razloga, kada smo krajem 2011. godine pokretali magazin, odlučeno je da za prvi broj degustiramo sve prokupce i kupaže sa prokupcem koje nađemo u vinotekama. Našli smo ih svega pet.
Ravno četiri godine kasnije, lagano smo nabavili tačno četiri puta više: čak dvadeset! Da li je dovoljno? Naravno da nije, ali s obzirom na to koliko ih je bilo pre deceniju, ovo je zapravo neverovatan napredak! Za tih desetak godina, kvalitet srpskog prokupca otišao je u nebo, iz Župe koja ga je sačuvala od nestajanja u drugoj polovini prošlog veka vratio se polako i u druga vinogorja, dižu se novi vinogradi sa tom sortom, izlaze nove etikete, a ove jeseni, zahvaljujući vinariji Budimir, dobili smo i prvi pravi single-vineyard prokupac.
Degustacija koju smo spremili za ovaj broj Vino & Fino magazina pokazala nam je koliko su vina napredovala, ali i da na prokupcu, pogotovo sortnom, ima prostora još mnogo da se radi. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, jedva čekam da vidim šta ćemo piti za par godina!
Ravno četiri godine kasnije, lagano smo nabavili tačno četiri puta više: čak dvadeset! Da li je dovoljno? Naravno da nije, ali s obzirom na to koliko ih je bilo pre deceniju, ovo je zapravo neverovatan napredak! Za tih desetak godina, kvalitet srpskog prokupca otišao je u nebo, iz Župe koja ga je sačuvala od nestajanja u drugoj polovini prošlog veka vratio se polako i u druga vinogorja, dižu se novi vinogradi sa tom sortom, izlaze nove etikete, a ove jeseni, zahvaljujući vinariji Budimir, dobili smo i prvi pravi single-vineyard prokupac.
Degustacija koju smo spremili za ovaj broj Vino & Fino magazina pokazala nam je koliko su vina napredovala, ali i da na prokupcu, pogotovo sortnom, ima prostora još mnogo da se radi. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, jedva čekam da vidim šta ćemo piti za par godina!
TAGOVI: vino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)