/
Rano cvetanje zapanjilo je francuske vinogradare
Vinogradi u Bordou procvetali su mesec dana "pre roka", a ovaj fenomen su zabeležile i druge vinske regije, od juga Francuske do Šampanje
TAGOVI: fino

Francuski vinari zapanjeni su činjenicom da su njihovi vinogradi ove godine procvetali nedeljama "pre roka", a u nekim slučajevima i mesec dana ranije! Ovaj fenomen dovodi se u vezu sa sve dužim toplim periodima godine: proleća počinju ranije, a leta se produžavaju. Vinari i vinogradari postepeno se navikavaju na nove uslove rada, a čuvene regije kao što je Bordo uvode u sortiment južnjačke, izdržljivije sorte grožđa koje će lakše podneti sušne i vrele godine. Ovogodišnji početak cvetanja sasvim je u skladu sa ovim trendom, i vinari kažu da je do potpunog otvaranja pupoljaka došlo nezapamćeno rano.
- Većina čokota kaberne sovinjona i merloa u Bordou već je procvetala - rekao je Žoel Ortic, savetnik za vinogradarstvo u francuskoj Agrarnoj komori, dodavši da je cvetanje poranilo i do mesec dana.
Cvetanje je u toku i u severnim vinskim regijama kao što je Alzas, a u Burgundiji je, navodi sajt Vitisphere, do cvetanja došlo nezapamćeno rano, u prvoj nedelji maja. Slična situacija je i u Šampanji, gde je loza procvetala dve nedelje ranije od desetogodišnjeg proseka. U južnoj Francuskoj, šardone je počeo da cveta pre oko dve nedelje, desetak dana ranije nego što je uobičajeno.
Neobičan botanički fenomen, iako mu je pozadina dosta uznemirujuća - klimatske promene imaju i dosta ozbiljnije posledice od ranog cvetanja vinove loze - isprovocirao je francuske vinare da se na društvenim mrežama takmiče u tome ko će postaviti lepšu fotografiju vinove loze u cvatu.
TAGOVI: fino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅








.webp)
(2).webp)