/
Šef našeg porekla kolabirao tokom štrajka glađu
Ljubomir Stanišić, veoma poznati portugalski šef rodom iz Sarajeva, jedan je od glasnogovornika pokreta koji traži da država pomogne ugostiteljskom sektoru

Poznati portugalski šef poreklom iz Sarajeva Ljubomir Stanišić hospitalizovan je u sredu, šestog dana štrajka glađu tokom protesta u Lisabonu na kome ugostitelji traže pomoć države koja bi ublažila posledice pandemije u ovom sektoru. Kako su preneli portugalski mediji, Stanišić je prebačen u bolnicu nakon govora ispred parlamenta, gde su tokom minulih sedam dana članovi pokreta A Pão e Água (Hleb i voda) štrajkovali glađu u improvizovanom kampu. Stanišiću je utvrđen vrlo nizak nivo šećera u krvi i tiog dana je zadržan u bolnici na oporavku. Štrajk glađu završen je dan kasnije, nakon što su vlasti prihvatile da razgovaraju sa predstavnicima pokreta, saslušale njihove predloge i obećale da će ih razmotriti po hitnom postupku.
- Hvala na neumornoj podršci koja je bila moja jedina hrana tokom sedam dana. Zbog takvih stvari sam odabrao da živim u ovoj zemlji i zato želim i da umrem ovde. Ali, sada želim da živim! Hajde da jedemo! - napisao je Stanišić na Fejsbuku nakon završetka štrajka.
Među štrajkačima glađu bili su šefovi i vlasnici restorana čiji su poslovi teško ugroženi pandemijom, i, kako kažu, nevoljnošću države da ispuni njihove zahteve u vezi sa smanjenjem poreskih dažbina i drugim merama koje bi omogućile da ugostiteljski sektor preživi krizu.
- Zaslužujemo poštovanje, zaslužujemo da nas čuju i saslušaju. Zatvorili smo vrata svojih biznisa i ponovo ih otvorili kad nam je tako rečeno. Ali, ta vrata otvorila su se u ništavilo u kome počivaju strah, restrikcije i neznanje - stoji u peticiji koju je potpisalo više desetina hiljada ljudi.
Ljubomir Stanišić, rođen u Sarajevu, zajedno sa porodicom pobegao je od rata u Beograd, da bi se potom obreo u Lisabonu sa 200 nemačkih maraka u džepu, o čemu je govorio i u intervjuu za magazin Vino & Fino. Ponesen željom da stupi u svet vrhunske kuhinje, uspeo je da se približi legendarnom francuskom šefu Mišelu Brasu, koji mu je pomogao da otpočne karijeru. Ta karijera krunisana je otvaranjem restorana 100 Maneiras u Kaškaisu i Lisabonu, koji su napravili pravu revoluciju na portugalskoj gastronomskoj sceni, zahvaljujući izvrsnim degustacionim menijima po pristupačnim cenama. Šef Stanišić postao je veoma popularno javno lice u Portugaliji, što je ovih dana dovelo do toga da postane jedan od glasnogovornika pokreta A Pão e Água i, kao što vidimo, nezaustavljiv borac za spas teško postradalog ugostiteljskog sektora, za poslove svojih kolega u restoranima, hotelima, barovima i ostalim mestima koja širom Evrope trpe posledice pandemije i često neadekvatnog ekonomskog odgovora država na krizu.








.webp)
(2).webp)