Stiže nova berba mitskog vina Chateau Latour

Cena vina, naravno, još uvek nije poznata, ali je poznato da je Chateau Latour 2012 proizveden u dovoljno velikim količinama da mu cena ne ode "u nebesa"

stiže nova berba mitskog vina chateau latour
Posle gotovo deset godina pauze, na tržište će izaći nova berba vina Chateau Latour. Vino Chateau Latour 2012 moći će da se kupi od sledećeg meseca, a ekskluzivni pristup novoj berbi mitske etikete imaće, naravno, samo privilegovani trgovci iz Bordoa.

- Vina će se prodavati preko malene grupe od trideset negocijanata iz Bordoaa - rekao je Frederik Enžere, predsednik i direktor kuće Chateau Latour na ekskluzivnom događaju u Londonu 26. februara na kome je ovo vino degustirala odabrana grupa vinskih znalaca.

- Ovo je važan trenutak za Latour. Posle osam godina muka koje smo priredili našim negocijantima - misleći na male količine našeg vina na tržištu i naše neučestvovanje u en primeur - ponovo se vraćamo na tržište - dodao je Enžere.

Chateau Latour nikada nije pustio na tržište veliko vino koje je sazrevalo samo osam godina. Enžere smatra da je ova odluka sasvim u skladu sa politikom istorijske vinske kuće.

- Ova berba je idealna za ponovni početak prodaje. Naša filozofija oduvek je bila - hajde da plasiramo vina koja su dovoljno zrela da se mogu piti - objašnjava Enžere za Dekanter i dodaje:

- Da li smo, čak, mogli da pustimo na tržište vino iz 2013? Verovatno jesmo, kada se uzme u obzir njegov kvalitet. Ali, to ne bi bila mudra odluka u smislu očekivanja koja vinoljupci imaju od te etikete - rekao je Enžere.

Cena vina, naravno, još uvek nije poznata, ali je poznato da je Chateau Latour 2012 proizveden u dovoljno velikim količinama da mu cena ne ode "u nebesa". Neki vinski stručnjaci, kao što je Tomas Parker MW, smatraju da bi ovo mogla biti najjeftinija berba vina Chateau Latour na današnjem tržištu, i da će koštati oko 4.600 evra za kutiju od 12 boca.

Što se same kupaže tiče, Chateau Latour je 90% kaberne sovinjon, 9.5% merlo i 0.5 peti verdo. Vino je nastalo tokom veoma uzbudljive sezone u kojoj je posle kišnog proleća usledila intenzivna letnja suša.
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×