Vina iz vrele Andaluzije stigla su u Srbiju

Nastup na nedavno održanom događaju Wine Mart označio je ulazak na naše tržište tradicionalne vinske kuće Pérez Barquero iz španske regije Montilja-Moriles

vina iz vrele andaluzije stigla su u srbiju
Odnedavno je na tržištu Srbije prisutna tradicionalna španska vinska kuća, iz jedne od najvrelijih oblasti Španije, u kojoj se prave temperamentna vina izuzetnog karaktera. Vinarija Pérez Barquero našim vinoljupcima prvi put se predstavila na nedavnoj vinskoj izložbi Wine Mart održanoj sredinom marta u Beogradu, a ovaj nastup označio je i definitivan ulazak ove kuće na našu vinsku scenu.

Vinarija Pérez Barquero nalazi se u Andaluziji, u vinskoj regiji Montilja-Moriles (Kordoba), jednom od najstarijih, i, paradoksalno, najmanje poznatih vinorodnih krajeva u Španiji. Nastala je 1905. godine, kada su tri brata pastira, Hose, Hulijan i Emilio Peres Barkero, došla sa severa Španije u Kordobu i osnovala vinariju. O neprekinutom kontinuitetu rada ove vinske kuće svedoči i činjenica da jedna od etiketa iz njene ponude sadrži i vino iz davne 1905, i to zahvaljujući čuvenom solera sistemu u kome se mešaju vina različite starosti radi postizanja optimalnog kvaliteta svake godine.

Još jedna prelomna godina za ovu kuću bila je 1985, kada su porodice Kordoba, Rus i Grasija, sa dugom vinarskom istorijom u regiji Montilja-Moriles, preuzele nasleđe porodice Peres Barkero i tako pokrenule savremenu vinsku priču koja je rezultirala ogromnim uspesima. Među ovim uspesima je i veoma retko priznanje: godine 2016, vino Amontillado 1905 Solera Fundacional, vino koje vuče korene iz godine u kojoj je ova vinarija osnovana, dobilo je 100 poena od čuvenog Roberta Parkera!

Vinska regija Montilja-Moriles nalazi se u Andaluziji, na jugu provincije Kordoba, i odlikuje se vrelom mediteranskom klimom i potpunim izostankom mraza. Albarisa – zemljište od belog krečnjaka - pomaže pri očuvanju vlage za lozu tokom najsuvljih meseci, a sorte koje se ovde gaje u potpunosti su adaptirane na surove klimatske uslove Andaluzije. Najvažnija sorta je pedro himenes, puna šećera, i koja daje vina sa višim nivoom alkohola. Ovde rastu i druge sorte - baladi-verdeho, torontes, moskatel, airen, a tradicionalni tipovi vina ove regije, i koji se proizvode u solera sistemu, obuhvataju fino, amontiljado, oloroso, palo kortado...
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×