Vino Terrasse a l’Ombre predstavljeno u regionu

Promocija najuspešnijeg vina vinarije Chateau de Gourdon, koja radi u okviru sistema Tikveš, održana je paralelno u Beogradu, Podgorici, Zagrebu i Banjaluci

TAGOVI: vino
vino terrasse a l ombre predstavljeno u regionu
Do sada najuspešnije vino vinarije Chateau de Gourdon, koja radi u okviru najveće makedonske vinske kuće Tikveš, predstavljeno je na velikom događaju koji je obuhvatio više gradova u regionu. Paralelno u nekoliko gradova na Balkanu i to u Beogradu, Podgorici, Zagrebu i Banjaluci održana je degustacija vina Terrasse à l’Ombre, koje je na ocenjivanju Mundus Vini u Nemačkoj osvojilo dvostruku zlatnu medalju i proglašeno je za najbolje vino iz doline Rone. U događaj se iz Francuske uključio i veliki vinski stručnjak Filip Kambi, a publici su se obratili predsednik Upravnog odbora Tikveša Svetozar Janevski, enolog Marko Stojaković i direktor Tikveša Radoš Vukičević.

- Malo ima prilika, a posebno u svetu vina, kada opravdano možete da se osećate ponosnim. Osvajanje dvostruke zlatne medalje i priznanje za najbolje vino iz jedne od najpoznatijih francuskih vinskih regija, koje je stvorio naš tim, definitivno je povod za veliko zadovoljstvo i ponos. Ovako značajne nagrade i priznanja uzdižu Terrasse à l’Ombre među svetske vinske ikone i čine Tikveš jednim od najboljih svetskih proizvođača vrhunskih vina. Naša vizija je da prerastemo u lidera ne samo u regionu, već i širom sveta - rekao je Svetozar Janevski.

Chateau de Gourdon je prva makedonska investija u Francuskoj, ali i prva balkanska investicija u vinarstvo u toj zemlji. Radoš Vukičević kaže da su u ovaj poduhvat ušli sa zebnjom i oduševljenjem:

- Gospodin Svetozar Janevski verovao je u celu tu priču, mi ostali smo se pomalo uplašili na početku, bio je to nepoznat teren. Međutim, brzo smo se snašli i pozicionirali, jer sa Francuskom nas veže uspeh. Tikveš je najuspešnija vinarija u regionu, a Francuska je globalno najuspešnija vinska zemlja. Otišli smo u Francusku po znanje i iskustvo. Bili smo uplašeni, ali sada idemo napred. Želimo da sva ta znanja prenesemo ne samo u Severnu Makedoniju, već u ceo region. Ova investicija za nas znači i mogućnost da postanemo globalni igrači i deo svetske lige, što su rezultati i pokazali. Napravili smo najreprezentativnije i najviše nagrađeno vino, ne samo iz Rone, već iz cele Francuske, i to na takmičenju kakvo je Mundus Vini.
TERRASSE À L’OMBRE 2018

Prava voćna bomba, zrelo, bogato i intenzivno vino. Ono šumsko voće, inače opšte mesto u opisima vina, ovde dobija svoj pravi smisao, sa puno borovnica, kupina, sušene maline i tih slasnih, sitnih plodova. U njemu ima i mirisa tinte, ali još uvek i dosta karaktera drveta, sa zadimljenim tonovima, kakaom i moka kafom. Sočno i masivno vino velikog tela, ali savršeno mekanih, svilenih tanina i sa dovoljno svežine koja naglašava voćnost u ustima. Na jeziku perfektno ispolirano i veoma, veoma dugačko.

Terrasse à l'Ombre je kupaža sastavljena od 65% sorte sira, dok je ostatak crveni grenaš. Tipični je predstavnik južne Rone, ali sa sa njene severne granice, iz okruga smeštenog tik uz Chateauneuf du Pape.


Zasluga za stvaranje vina Terrasse à l’Ombre pripada enološkom timu koji predvodi glavni enolog Marko Stojaković, koji kreira i ostala vina uz savete Filipa Kambija. Grožđa za ovo vino dolazi sa brižljivo odabranih parcela iz vinograda koji okružuju bajkoviti Chateau de Gourdon, vinariju koja postoji od 1870. godine i kojoj pripada 50 hektara vinograda u dolini južne Rone. U pitanju su, po rečima enologa Marka Stojakovića, vinogradi stari oko pola veka, u kojima se rod sam redukuje i koji je na vrhuncu kvaliteta. Ekipa enologa iz Tikveša, na čelu sa Stojakovićem, odlazi u Ronu po potrebi, a tamo je i nekoliko francuskih saradnika, dok se sve odvija uz nadzor i savete čuvenog enologa Filipa Kambija, dugogodišnjeg konsultanta Tikveša za teroarska vina.

Na konstataciju publike da postoji puno dodirnih tačaka sa karakterom punih i sočnih crvenih vina iz Makedonije i crvenih vina Rone i na pitanje da uporedi teroar i sam rad u dolini Rone i u Makedoniji, Marko Stojaković kaže:

- Slična je klima, topla, mediteranska. To je osnovna sličnost, ali tu je i prepoznatljiva Tikvešova škola vina i potpis našeg tima koji se tu jasno vidi. Razlika je što u Roni imamo zemljište sa dosta peska koje nam omogućava da dobijemo tu taninsku mekoću. Za sada nam je lakše da radimo u Tikvešu, u Severnoj Makedoniji, jer tamo imamo sve na raspolaganju, mogućnost i uslove da lako stvaramo velika vina. U Chateau de Gourdon se za sada stvari pomalo improvizuju, jer će rekonstrukcija vinarije tek uslediti, ali sasvijm se dobro snalazimo, pre svega jer imamo odličnu sirovinu.


TAGOVI: vino
Vino & Fino je magazin koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu. Postoji od 2011. godine, štampa se u 11 000 primeraka i distribuira besplatno restoranima, vinotekama, hotelima, kafićima i vinarima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, menadžerima i direktorima većih kompanija, kao i ljubiteljima vina i finih stvari. Magazin okuplja vinske stručnjake iz Srbije i regiona, uz značajnu saradnju sa nekim od najvećih svetskih imena iz oblasti vinske kulture i gastronomije.
🡅
×